Kamu kaynağı üzerinden rant!.. BÜMED, Boğaziçi kampüsünden çıkarılıyor

Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde BÜMED'e tahsis edilen alanın Ladin A.Ş. adındaki bir şirket tarafından kiralandığı belirlendi. 8 bin 80 metrekare alan içerisinde faaliyet yürüten BÜMED adı altında şirket düzenlediği geniş organizasyonlarıyla kamu kaynağı üzerinden rant elde ederken devasa alan için sadece 160 bin TL kira ödediği anlaşıldı.

Boğaziçi Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği BÜMED'e tahsis edilen alanın sözleşmesini uzatmadı. 8 bin 80 m2'lik alan üniversitedeki akademisyenlere ve öğrencilere açılacak.

8 BİN 80 METREKARE ALANA SEMBOLİK KİRA

Eski yönetimin Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'ne (BÜMED) sembolik bir kirayla tahsis ettiği tesis, gece mekanına dönüşmüştü. Boğaziçi Üniversitesi ise mezun derneği BÜMED'in ve derneğe bağlı şirketin, kampüs içinde 8 bin 80 metrekare alanda kamu kaynağı üzerinden rant elde etmesine son verdi.

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği tarafından üniversiteden bağımsız organizasyonlar için kiralanan ve yasalara aykırı olarak alkol satışı yapılan tesis, üniversite karşıtı yasadışı eylemlerin de lojistik üssü olarak da kullanılıyordu.

160 BİN TL'YE PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞ

8 bin 80 metrekarelik alana aylık 160 bin lira ödenmesi olayın bir peşkeş olduğunun da göstergesi oldu. Boğaziçi Üniversitesinin kendi mülkü üzerindeki idari bir tasarrufla sözleşmeyi feshetmesi üzerine BÜMED tarafından siyasi bir kampanya başlatıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü içinde 8 bin 80 metrekarelik alan, eski yönetim tarafından BÜMED'e yıllardır çok cüzi bir bedelle tahsis edilmişti. Boğaziçi Üniversitesi'nin birçok mezunlar derneği olmasına rağmen bu imtiyaz sadece BÜMED'e sağlanmıştı. BÜMED, içinde restoran, havuz, spor salonu, tenis kortu, idari bina toplantı salonu ve sosyal alanlardan oluşan 8 bin 80 metrekare için üniversiteye aylık sadece 160 bin lira ödemekteydi. Dernek ve kendisine bağlı şirket, söz konusu mekandan büyük organizasyonlar sayesinde büyük rantlar elde ederken alandaki tesisler üniversite mensubu olmayan kişi ve kurumlar tarafından da kullanılıyordu. Mekanda düğünler, balolar, toplantılar ve konserlerle kamu kaynağı üzerinden rant oluşturulurken mekânda ayrıca Boğaziçi Üniversitesi mezunlarıyla alakası olmayan konserler, şirket toplantıları, düğünler tertip ediliyordu.

YASALARA AYKIRI OLMASINA RAĞMEN ALKOL SATIŞI

Bu etkinliklerde yasalara aykırı olarak alkol satışı da yapılarak büyük gelirler elde ediliyor ve bu gelirler üniversite dışında mecralara aktarılıyordu. Rektörlük tarafından bu alan ve tesislerin kullanımında büyük bir verimsizlik ve kamu zararı değerlendirilmiş ve alanı kiralayan şirkete sözleşmesinin bitmesi sebebiyle tahliye bildirimi yapıldı. Üniversite ise bu alanı, akademik faaliyetler ve tüm öğrenciler için sosyal tesis olarak kullanmaya devam edeceğini açıkladı.

MEZUN DERNEĞİ DEĞİL KAR AMAÇLI ŞİRKET

Rektörlük, bu alan ve tesislerin kullanımında büyük bir verimsizlik ve kamu zararı değerlendirmesinin ardından alanı kiralayan şirkete sözleşmesinin bitmesi sebebiyle tahliye bildirimi yaptı. Alanı ise bir mezun oluşumu değil, Ladin A.Ş. adında kâr amaçlı faaliyet yürüten bir şirket tarafından kiralandığı ortaya çıktı. Dernek ve vakıfların kamu kurum ve kurularıyla ilişkilerini belirleyen kanunun 2'nci maddesine muhalefet eden Ladin A.Ş. Anadolu Hisarı, Bebek, Etiler kesişiminde bulunan Boğaziçi Üniversitesi'ndeki alanı bir restoran işletmesine kiraladı.

YASADIŞI EYLEMLERİN ÜSSÜ OLDU

Alanda, Boğaziçi Üniversitesi mezunlarıyla alakası olmayan konserler, şirket toplantıları, düğünler tertip edilmiş, bu etkinliklerde yasalara aykırı olarak alkol satışı da yapılarak büyük gelirler elde edilmiş ve bu gelirler üniversite dışında mecralara aktarıldı. Değerinin altında kiralanan kamu arazisi üzerinden oluşturulan bu büyük rantın nereye harcandığı ile ilgili ne dernek yönetimi ne de şirket yönetimi üniversite yönetimiyle bir bilgi paylaşmadı. Kampüsün kiralanan alanının yakınında yer alan kapıdaki görevliler bu dernek yöneticileri tarafından baskı altına alınmaya çalışıldığı, üniversitenin güvenliğini de zafiyete uğratacak şekilde çeşitli eylemciler, yasadışı eylemler için lojistik üstü olarak kullanıldığı belirlendi.