Kaldırım kelimesinin kökenini biliyor muydunuz? Türkçe 'de farklı kökenden gelen birçok kelime bulunmakta. Bugün sıkça kullandığımız birçok kelimenin kökeni Farsça veya Arapça olabiliyor. Peki, kaldırım kelimesinin kökenini biliyor musunuz?
KALDIRIM KELİMESİ
Rumca "kali", yani iyi anlamına gelen kelime ile "dromos", yani yol anlamına gelen sözcük birleştirerek iyi, güvenli yol manasında kaldırım olarak kullanılıyor.
Köken: Rumca
KALDIRIM KELİMESİNİ İÇEREN BİRLEŞİK KELİMELER
kaldırım çiçeği, kaldırım işçisi, kaldırım kabadayısı, kaldırım mühendisi, kaldırım süpürgesi, kaldırım taşı, kaldırım yosması, orta kaldırım, Arnavut kaldırımı, yaya kaldırımı
KALDIRIM NEDİR?
Kaldırım veya tretuvar, sokaklarda ve caddelerde yayaların rahat ve güvenli hareket etmesi için ayrılmış yol. Özellikle trafik eğitim terminolojisinde yaya yolu kavramı da kaldırım anlamında kullanılır. Kaldırımlar genellikle taş yığınlarından ve araç yolundan yüksek şekilde inşa edilir.
KALDIRIM NE ZAMAN İCAT EDİLDİ?
Halkın paylaştığı ortak alanlarda yaşamı oldukça kolaylaştıran ve düzenleyen bu fikir haliyle insanlığın aklına çok önceleri geldi. M.Ö 400'de 90 bin nüfuslu Antik Corinth, yollarına kaldırım döşeyen ilk şehir oldu.