Kadir gecesi kandil midir? Kadir gecesi ne olmuştur? Kadir Gecesi'nin anlam ve önemi

Kur'an-ı Kerim'de ''Bin aydan daha hayırlı'' olduğu bildirilen Kadir Gecesi'nin önemine dair araştırmalar başladı. Mübarek gün ve gecelerin en kıymetlisi olan Kadir Gecesi bu yıl 5 Nisan'da idrak edilecek. Kandil geceleri Peygamber Efendimiz tarafından Müslümanlara bildirilmiş ve Peygamber Efendimiz tarafından da ibadet ile geçirilmiş mübarek gecelerdir. Peki Kadir gecesi kandil midir? Kadir gecesi ne olmuştur? Kadir Gecesi'nin anlam ve önemi

Kadir Gecesi, "Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul edilir. Osmanlı döneminde camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir. İslamiyet'te her biri ayrı bir öneme sahip olan kandil günleri gibi Kadir Gecesi de namaz kılarak, Kur'an-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfar ve dua ederek değerlendirilir. Peki, Kadir gecesi kandil midir? Kadir gecesi ne olmuştur? İşte Kadir Gecesi'nin anlam ve önemi...

KADİR GECESİ KANDİL MİDİR?

Kandil geceleri Peygamber Efendimiz tarafından Müslümanlara bildirilmiş ve Peygamber Efendimiz tarafından da ibadet ile geçirilmiş mübarek gecelerdir. Peygamber Efendimiz dua kapılarının açık olduğu, Allah'ın rahmetini adeta yağmur gibi yağdırdığı bu geceleri Müslümanların ibadet içerisinde geçirmesini buyurmuştur. Bu yüzden kandiller İslamiyet'te ayrı bir yere ve öneme sahiptir.

Osmanlı Padişahı II. Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir. Bunlar Mevlid, Regaib, Mi'rac, Berat ve Kadir geceleridir.

Müslümanlarca kutlanan mübarek gecelerin en önemlisi ise Kadir gecesidir. Kadir gecesi, beş kandil içinde en çok önem verilmesi gereken gecedir.

Kadir gecesinin faziletini anlatan ve aynı adla anılan sûrede Kur'an'ın inişine, dolayısıyla İslâm'ın doğuşuna vurgu yapılmaktadır. Bu açıdan sözü edilen beş kandil içinde en çok önem verilmesi gereken gece Kadir gecesidir.

KADİR GECESİ NE OLMUŞTUR?

Kadir gecesi, Kur'ân-ı Kerîm'in indirildiği mübarek gecedir.

Yüce Allah (c.c.), Kadir Gecesi'nde Kur'an'ı Hz. Peygamber'e indirerek, melekleri yeryüzüne göndererek ve o geceyi, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan hayırlı kılarak ona müstesna bir değer vermiştir.

Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek gece olarak yer alan Kadir Gecesi şöyle anlatılıyor:

"Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

KADİR GECESİ'NİN ANLAM VE ÖNEMİ

"Sahabeler, Peygamber Efendimizin ramazanın son 10 günü, son 7 günü ve 26. geceyi 27. güne bağlayan gecenin Kadir Gecesi olduğuna dair işaretler verdiğini rivayet etmişler. Ramazanın son 10 günü ibadetlerimizin yoğunluğunun daha üst seviyeye çıkması gerekiyor. Bu zaman diliminde olan Kadir Gecesi'ni bir milat kabul ederiz. Bu gece bir fırsat gecesidir.

Kadr sûresinde bildirildiğine göre bu gecede Allah'ın izniyle melekler ve Cebrâil yeryüzüne iner ve gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hâkim olur.