Kadir Gecesi günü neler yapılır? Kadir Gecesi ibadetleri nelerdir?

Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, İslam'da, ''Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece'' olarak kabul ediliyor. Bu mübarek geceyi ibadetle ve dualarla geçirmek isteyenler aramalarını hızlandırdı. Peki, Kadir Gecesi günü neler yapılır? Kadir Gecesi ibadetleri nelerdir?

Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek gece olarak yer alan Kadir Gecesi şöyle anlatılıyor: "Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Bilir misin nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur." Bu mübarek geceyi ibadetle geçirmek isteyenler "Kadir Gecesi günü neler yapılır? Kadir Gecesi ibadetleri nelerdir?" sorularına yanıt arıyor...

KADİR GECESİ GÜNÜ NELER YAPILIR?

Müminler diğer kandil gecelerinde olduğu gibi Kadir Gecesi'nde de hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'ân-ı Kerîm okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nâfile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.

Cuma ve Kadir Gecesi mesajları birlikte! Dualı, ayetli, farklı, yepyeni, kısa ve uzun Cuma ve Kadir Gecesi mesajları burada!

KADİR GECESİ'NE ÖZEL BİR İBADET VAR MI?

Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiş (Buhârî, Savm, 6[1901]; Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 175 [760]; Beyhakî, Ma'rifetü's-sünen ve'l-âsâr, 4/420 [6676]), kendisi de bizzat değerlendirmiştir (Tirmizî, Savm, 39 [739]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 191 [1389]; bk. Nevevî, el-Mecmû', 5/42-43). Ancak bugün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir.

KADİR GECESİ ALAMETLERİ

Dini alimler Kadir Gecesini anlamak için şu tarifi yapıyorlar;

Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur.

Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar.

Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen alimler de olmuştur.

Kadir gecesinde hangi sureler ve dualar okunur? Peygamber Efendimizin Kadir Gecesi duası nasıl?

Kadir Gecesi'ne dair bazı alametler zikredilmiştir. Bu bağlamdaki rivayetlerin birinde, "Kadir Gecesi açık ve net bir gecedir. Sanki bu gecenin içinde ışıldayan bir ay vardır. Bu gece sakin, yağmursuz bir gecedir. Ne sıcaktır, ne de soğuk. Yıldızsızdır. O gecenin sabahında güneş ışınsız (ışınları gözü almayacak şekilde) doğar." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, XXXVII, 425.) buyurulmuştur. Bununla birlikte tabiatta, Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu ispat eden kesin ve somut bir işaretten bahsetmek mümkün değildir. Çünkü tabiat olaylarının bölgelere göre değişiklik arz edeceği malumdur.

Kadir gecesi hangi namaz kılınır? Kadir gecesi namazı nasıl kılınır? 2,4,6 rekatlık Kadir gecesi namazı kılınışı..

Ramazan ayı son cuma günü bereket cüzdan duası | Araf Suresi 10. ayeti ve Sad Suresi 54. ayeti Türkçe okunuşu ve meali