Hilal Çakır
Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek gece olarak yer alan Kadir Gecesi şöyle anlatılıyor: "Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Bilir misin nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur." Bu mübarek geceyi ibadetle geçirmek isteyenler "Kadir Gecesi günü neler yapılır? Kadir Gecesi ibadetleri nelerdir?" sorularına yanıt arıyor...
Müminler diğer kandil gecelerinde olduğu gibi Kadir Gecesi'nde de hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'ân-ı Kerîm okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nâfile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.
Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiş (Buhârî, Savm, 6[1901]; Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 175 [760]; Beyhakî, Ma'rifetü's-sünen ve'l-âsâr, 4/420 [6676]), kendisi de bizzat değerlendirmiştir (Tirmizî, Savm, 39 [739]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 191 [1389]; bk. Nevevî, el-Mecmû', 5/42-43). Ancak bugün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir.
Dini alimler Kadir Gecesini anlamak için şu tarifi yapıyorlar;
Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur.
Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar.
Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen alimler de olmuştur.