Hasan Kuş
Kadir gecesi, tüm İslam alemi tarafından dualar ve ibadetlerle idrak edilecek. Kadir gecesi Ramazan ayının 27. günü karşılanır. Kuran-ı Kerim bu gece Hz. Peygambere indirilmeye başlanmıştır. Bu gecede tüm İslam alemi Kuran okur, dua eder, Allah'ı zikreder ve nafile namaz ibadetlerini yerine getirirler. Hz. Aişe annemizin Kadir gecesi duası da bu gece okunan dualar arasında yer alır. İşte Kadir gecesi duası Arapça ve Türkçe okunuşu
Kadir Gecesi bu yıl 5 Nisan 2024 Cuma gününe denk geliyor. 'Bin aydan hayırlı' olarak nitelendirilen ve Ramazan ayının uğurlayıcısı kabul edilen Kadir gecesi, Ramazan'ın 27'nci gecesi idrak ediliyor.
Ramazân-ı Şerîf'in en müstesnâ vakti "Kadir Gecesi"dir. Allah Teâla Kadir sûresinde Kur'an-ı Kerim'in Kadir gecesinde indirildiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirmiştir. (bkn. Kadir Sûresi 1-5)
İslam alemi bu önemli geceyi dua ederek geçirir. Öyle ki bu gece yapılan tüm ibadetlerin sevabı kat kat fazla yazılır.
Bu özel gecede Müslümanlar tarafından gerçekleştirilmesi tavsiye edilen ibadetlerden birisi de Hz. Aişe annemizin Kadir gecesi duasıdır.
Hz. Aişe annemizin Kadir gecesi duası Arapça, Türkçe okunuşu şu şekildedir: Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. Kadir gecesi duası meali ise şöyledir: "Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!
KADİR GECESİ DUASI ARAPÇA VE TÜRKÇE OKUNUŞU
Dini kaynaklarda yer alan bilgilere göre;
-Hz. Aişe bir gün Peygamberimize:
Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim?
Şöyle buyurdu:
– Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni.
KADİR GECESİ DUASI TÜRKÇE ANLAMI
Peygamberimizin okuduğu Kadir Gecesi duasının Türkçe manası şu şekilde:
-Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.
Bu duayla birlikte, Fatiha, Nas gibi Kur'andan bilinen tüm dualar okunabilir.
Peygamber Efendimiz bir hadisi şeriflerinde "İnanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini ihya edenlerin geçmiş günahlarının affedileceğini" müjdelemiştir. (Buhari, "Fazlu Leyleti'l-Kadr, 1) Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevi işlerinden uzaklaşıp itikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de ibadet için uyanık tutardı.
Hz. Aişe annemiz: "Ya Resulallah, Kadir Gecesi'ne rastladığım zaman nasıl dua edeyim?" diye sorunca, Peygamber Efendimiz : "Ey Allah'ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet" şeklinde dua ve niyazda bulunmasını tavsiye buyurmuştur (Tirmizi, Deavât 84). Bu gece melekler yeryüzüne inerken bereket ve rahmet de iner. Bu gece her iş için bir selamet ve saadet gecesidir. Bu gecenin kadrini bilen ve onu iyilikle ve ibadetlerle ihya eden kimse Allah katında yüksek yer ve şeref sahibi olur.