Japonya'da deprem araştırması... Mıknatıs görevi görüyor

Japonya kıyılarının altında gizlenmiş dağ büyüklüğündeki kaya, mega depremler için bir mıknatıs görevi görüyor olabilir.

Aksam.com.tr

Çeviri- Muhammed Gökalp

Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre, kıyıların 3-12 mil altında gizlenen bir magmamatik kaya kütlesinin mega depremler için bir mıktanıs etkisi oluşturabileceği raporlandı.

Aksam.com.tr'nin Dailymail'den aktardığı habere göre, Kumano Plüton'u olarak bilinen kaya, Filipin Deniz Levhasının Avrasya levhasının Japon kenarının altına indiği bir bölge olan Nankai dalma bölgesi içinde yer alır.

İlk olarak 2006 yılında keşfedilmesine rağmen, bugüne kadar kesin ölçeği ve etkisi bir sır olarak saklandı.

Texas Üniversitesi'nde yapılan araştırmada 43-78 mil genişliğindeki kayanın ilk tam görselleştirmesini üretmek için süper bilgisayar kullanıldı. Ekip 20 yıllık sismik verileri kullanarak kayanın tektonik enerjiyi yanlarındaki noktalara yönlendirdiğini ortaya çıkardı. Uzmanlar bölgenden en büyük depremlerinin birçoğunun kaynaklandığı yer olarak bahsediyor.

DEPREMLERİ TAHMİN ETMEDE YARDIMCI OLABİLİR

1944 ve 1946'da Kumano Plüton'un yanları boyunca sekizden büyük depremler meydana geldi. Ekibe göre, bulgular yakın gelecekte Nankai dalma bölgesi boyunca başka bir mega depremin olup olmayacağına dair araştırmalara yardımcı olabilir.

Çalışma, Japonya Deniz Yer Bilimi ve Teknolojisi Ajansı'ndan jeofizikçi Shuichi Kodaira ve meslektaşları tarafından yapıldı.

Dr. Kodaira, "Gelecekteki depremlerin tam olarak ne zaman, nerede veya ne kadar büyük olacağını tahmin edemeyiz. Fakat modelimizi izleme verileriyle birleştirerek yakın gelecekteki süreçleri tahmin etmeye başlayabiliriz" dedi

Araştırmacılar çalışmalarında, milyonlarca bağımsız sismik kaydı Nankai dalma bölgesinin tek bir yüksek tanımlı modelinde birleştirmek için Texas Üniversitesi'nin LoneStar5'i (dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından biri) kullandı.