James Webb'den ilham aldı… Molekülleri 6 boyutlu olarak gösteriyor

Araştırmacılar, çok küçük molekülleri 6 boyutlu görebilmek için yeni bir teknoloji geliştirdi. James Webb'den ilham alınarak geliştirilen mikroskop, molekülleri 6 boyutlu olarak gösteriyor. Uzmanlar, çözünürlüğünün son teknoloji tekniklerine göre 1,5 kat daha iyi olduğu açıklandı.

Aksam.com.tr

Evrendeki nesneler, en küçük atom altı parçacığa kadar, akıllara durgunluk verecek boyutlarda dünyamızda var. Mikroskoplarla, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olan bazı nesnelere doğrudan bakabiliyoruz. Biyolojik moleküller o kadar küçüktür ki en iyi elektron mikroskoplarımız bize bulanık görüntüler verebilir. Bu nedenle, hassas görüntüleme, bir görüntü çekildikten sonra yönü belirlemek için daha çok bilgisayar işlemine dayanıyor.

YENİ MİKROSKOP MOLEKÜLLERİ 6D OLARAK GÖRÜNTÜLÜYOR

Washington Üniversitesi'ndeki McKelvey Mühendislik Okulu'ndan araştırmacılar, radyal ve azimut polarize çoklu görüntü reflektörü (raMVR) adı verilen yeni bir mikroskop geliştirdiler. Mikroskop, tıpkı James Webb Teleskobu gibi, mümkün olduğu kadar çok ışık toplamaya dayanıyor. Ancak yeni teknoloji, uzaktaki nesneleri görmek yerine, proteinlere ve hücre zarlarına bağlı küçük, flüoresan moleküllerin farklı özelliklerini ayırt etmek için ışığı kullanıyor.

Yakın zamanda doktora yapan Zhang, "Kurulum kısmen teleskoplardan ilham aldı. Çok benzer bir kurulum. JWST'nin tanıdık petek şekli yerine, piramit şeklindeki aynalar kullanıyoruz" açıklamasında bulundu.

raMVR mikroskobu, 1,5 mikron derinlik aralığında 10,9 nm (Newton meters) ve 2,0° hassasiyetle tek moleküllerin üç boyutlu (3B) konumlarını ve 3B yönelimlerini görüntülemek için kullanılabilir. Üstelik çözünürlüğü son teknoloji tekniklere göre 1,5 kat daha iyi.

raMVR mikroskobu, ışığı her biri molekülün konumunun ve yönünün farklı bir parçasını temsil eden sekiz kanala ayırmak için piramit şeklindeki aynalarıyla birlikte dalga plakaları adı verilen polarizasyon optiği kullanıyor.

Araştırmacılar, raMVR mikroskobunun küçük bir teknoloji olmadığını belirtiyor. Profesör Matthew Lew, "Mühendislik fiziğinin en ileri noktasında, cihazlarımızı kompakt hale getirmek için genellikle tavizler vermek zorunda kalıyoruz. Burada farklı bir yol izlemeye karar verdik: Mümkün olan en hassas ölçümü yapmak için her bir değerli ışık parçasını nasıl kullanabiliriz? Bir mikroskobun mimarisi hakkında farklı düşünmek gayet eğlenceli bir durum. Burada, yeni bulunan 6D görüntüleme performansının yakın gelecekte yeni bilimsel keşiflere olanak sağlayacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.