İzmir'de tarihe doyacaksınız

Bu mevsimde gezmek için en güzel şehirlerden biri İzmir. Bu yazıda İzmir'in öne çıkan tarihi mekanlarına göz atacağız. Şehrin en önemli tarihi noktası hiç kuşkusuz Efes Antik Kenti. M.Ö. 6 bin yıllarına dayanan tarihi ile kent sadece İzmir ve Türkiye'nin değil, dünyanın en değerli tarihi mirasları arasında yer almakta.

2015'te UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan İzmir ayakta kalan yapılarıyla oldukça etkileyici. Kentin ana caddelerinde yürürken antik dönemi güçlü bir şekilde hissediyorsunuz. Tiyatrosu, kütüphanesi, evleri ve diğer yapılarıyla şu ana kadar açığa çıkarılan bölümü bile muazzam bir anlatı sunuyor.

Türkiye'de yaşayan herkesin mutlaka görmesi gerektiğini düşündüğümüz antik kente en az 3-4 saatinizi ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Alan oldukça büyük. Sadece tiyatroda ve kütüphanede bile oturarak yarım saat geçirebilirsiniz. O tarihi atmosferi soluyarak oturmak ve düşünmek bile çok keyifli ve değerli.

KUTSAL BİR NOKTA

İncil'de ismi geçen yedi kutsal kiliseden biri olarak kabul edildiği için oldukça yoğun turist akını oluyor kente. Bazı dönemlerde adeta kalabalık bir şehirde yürüyor hissiyatına kapılabilirsiniz. Efes Antik Kenti yakınında Hıristiyanlar tarafından hac mekanı kabul edilen Meryem Ana Kilisesi de bulunuyor. Meryem Ana'nın bir süre burada yaşadığına inanılıyor. Evin hemen yakınlarında da M.Ö. 1. yüzyılda inşa edildiği düşünülen yamaçevler yer alıyor. Freskleri, yerden ısıtma özellikleri ve teraslarıyla bu özel evlerin zengin bir zümreye ait oldukları sanılıyor.

SAĞLIK MERKEZİ BERGAMA

Bergama kentteki diğer öne çıkan tarihi merkezlerden biri. Bergama Akropol Ören Yeri bölgedeki ilk yerleşim yerlerinden biri ve şehrin yönetildiği yer olarak biliniyor. Ören yerine teleferikle çıkılabiliyor. Antik kentte Roma dönemine ait tapınaklar, saraylar, tiyatrolar ve çeşitli yapılar bulunuyor. Athena Tapınağı öne çıkan yapılar arasında. Kentin tiyatrosu 70 derecelik eğimiyle dünyanın en dik tiyatrolarından biri konumunda. Bergama'da antik dönemin en önemli sağlık merkezlerinden biri olan Asklepion Ören Yeri de ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri. İsmini sağlık tanrısı Asklepion'dan alan kent yüzyıllar boyunca sağlık sorunları yaşayanların derdine deva bulduğu bir merkez olmuş. Ören yerindeki kalıntıların çoğunluğu 2. yüzyıldan kalma Roma yapıları. Bergama Kızılavlu (Bazilika) Ören Yeri de ziyarete değer yerlerden. Mısır tanrılarına duyulan bir hayranlığı yansıtan Roma dönemi tapınağı daha sonra kilise olarak kullanılmış. Burası dünyanın ilk 7 kilisesinden biri olduğu için ayrıca görülmeyen değer.

ANTİK DÖNEMİN KEHANET MERKEZİ

Geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanan Klaros Antik Kenti Apollon Tapınağı kalıntılarıyla bizi kendisine çeken yerler arasında. Bölge İyonya bölgesinde bir kehanet kenti olarak önem kazanmıştı. Sığacık Teos Ören Yeri bir diğer tarihi nokta. Akropol, antik limanlar, antik tiyatro, agora, tapınak gibi kalıntılar burayı çok cazip bir antik destinasyon yapmakta. Ören yeri oldukça geniş bir alana yayıldığı için dolaşırken kaybolabilirsiniz.

TİYATROSUYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Eritrai Ören Yeri tarihi tunç çağına kadar uzanan önemli noktalardan biri. Daha sonra Atina Krallığı'nın yönetimine geçen kent çevresindeki eşsiz manzarayla birlikte gidip görmeye değer bir yer. Torbalı Metropolis Ören Yeri ziyaret edebileceğiniz tarihi adresler arasında.MÖ 3. yüzyılda Selluokos Krallığı zamanında inşa edilmiş bir yerleşim yeri. Kentin en geliştiği zaman özellikle Helenistik dönem. Bu dönemde şehrin etrafına surlar çevrilmiş ve sur içinde çok önemli mimari eserler inşa edilmiş. Kent, özellikle tiyatrosuyla dikkat çekiyor.