İstila! Marmara, Ege ve Karadeniz için alarm durumu... Yalnızca gündüzleri ısırıyor

Uzmanlar insanları yalnızca gündüzleri ısıran bir sivrisinek konusunda Marmara, Ege ve Karadeniz bölgesinde yaşayanları uyardı. Böcek istilaları ile ilgili konuşan Prof. Dr. Mahmut Kabalak, söz konusu böceğin en bilinen türünün Türkçede armut kaplanı anlamına gelen stephanitis pyri olduğunu söyledi.

Milliyet

Son dönemlerde artan böcek vakaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mahmut Kabalak yeni bir sivrisinek türü ile ilgili vatandaşları uyardı. Sivrisinek ve böcek istilalarına karşın alınabilecek önlemleri açıklayan Kabalak, paniğe kapılmamaları gerektiğini söyledi.

Geçen sonbaharda İstanbul'da büyük bir böcek istilası paniği yaşanmıştı. Sultangazi'nin neredeyse tüm mahallelerinde görülen dantel böceği halkta tedirginlik yaratmıştı. Bu olayın üzerinden çok geçmeden bu kez Çekmeköy ve Sarıyer gibi ilçelerde kokarca böceği istilası meydana gelmişti.

Bu ilçelerde özellikle ormanlık alanın yakınındaki binalarda oturanlar kokarca böceğinin yaydığı koku nedeniyle rahatsızlık yaşamıştı.

Milliyet'de yer alan habere göre; Prof. Dr. Mahmut Kabalak, söz konusu böceğin en bilinen türünün Türkçede armut kaplanı anlamına gelen stephanitis pyri olduğunu, küçük boyutlu olmasına rağmen armut ağaçlarını olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle ona bu ismin verildiğini söyledi.

"Bu cinse ait böceklere dantel böceği denmesinin sebebi vücutlarının sırt kısmının ve kanatlarının dantel benzeri bir yapıya sahip olmasıdır" diyen Prof. Dr. Kabalak, böceğin insan sağlığı açısından bir zararının olmadığına dikkat çekti.

İNSANLAR PANİĞE KAPILIYOR AMA...

Dantel böceğinin bitki zararlısı olduğunu belirten Prof. Dr. Kabalak, "Zaman zaman çevresel faktörlere bağlı olarak canlıların popülasyonlarında dalgalanmalar olmaktadır" diye konuştu. "İnsanların paniğe kapılarak çeşitli böcek ilaçlarıyla bu canlıları öldürmeye çalışmaları kendi sağlıkları açısından da olumsuz bir durum yaratabilir" diyen Prof. Dr. Kabalak, alerjik vücut yapısına sahip insanların dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Dantel böceklerinin meşe gibi ağaçlara zararlı etkileri olduğunu belirten Prof. Dr. Kabalak, iklim değişikliğine bağlı çeşitli faktörlerin böcek gibi canlıların sayılarında artışlara sebep olabileceğine işaret etti.