Hikmet Karamahmutoğlu
Bugün 6 Ekim İstanbul'un kurtuluşu yıldönümü. İtilaf Devletleri donanmaları 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak 13 Kasım 1918'de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul'a girmesi ile başlayan işgal 6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordunun İstanbul'a girmesi ile resmen sonlandı. Peki, İstanbul'un kurtuluşunun kaçıncı yılı? İstanbul'un Kurtuluşu'nun kaçıncı yıl dönümü? İşte İstanbul'un kurtuluşu ile ilgili detaylar...
1. Dünya Savaşı'nda, Osmanlı Devleti'nin müttefikleri (İngiltere, Fransa, Rusya) yenilgiyi kabul edip, savaştan çekildi. Bu durumla birlikte Türk Milleti de yenilgiye uğradı.
İtilaf Devletleri, 30 Ekim 1918'de Osmanlı Devleti ile birlikte imzaladıkları Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak, 13 Kasım 1918 tarihinde, Osmanlı'nın başkenti İstanbul'a girdiler. Ve işgal 16 Mart 1920'de resmen başladı. Harbiye Nazırı Cemal Paşa'nın evi basıldı ve paşa öldürüldü. Harbiye nezareti ablukaya alındı ve İngiliz General Shuttleworth Harbiye nezaretinin kontrolünü eline aldı. Meclis-i Mebusan basıldı, mebuslardan Albay Kara Vasıf Bey ve Rauf Bey İngiliz askerleri tarafından tutuklandı.
Tüm bunlara rağmen, 18 Eylül 1923'de Batı Anadolu tamamen düşmanlardan temizlendi. Mudanya Ateşkes Antlaşması'yla İstanbul, Boğazlar Bölgesi ve Doğu Trakya kurtarıldı.
İmzalanan Lozan Barış Antlaşması gereğince de düşman askerleri, 2 Ekim 1923 günü düzenlenen bir törenle Türk Bayrağı'nı selamlayarak şehirden ayrıldılar.
Türk Ordusu, 6 Ekim 1923 günü bir bayram havası içinde İstanbul'a girdi. Bu kutlu gün, her yıl 6 Ekim'de "İstanbul'un Kurtuluşu" olarak kutlanıyor.