İstanbul'un Kurtuluşu tarihi önemi: İstanbul'un Kurtuluşu en güzel, en anlamlı resimli, zafer dolu mesajları, sözleri ve şiirleri sizlerle...

6 Ekim İstanbul'un kurtuluşu ile ilgili aramalar hız kazandı. İstanbul'un işgali, Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile Birinci Dünya Savaşı'nın bu ülkeler arasında sona erdiğinin ilan edilmesinin ardından gerçekleşti. Osmanlı başkenti İstanbul, önce 13 Kasım 1918 sonra 16 Mart 1920'de olmak üzere iki kez işgal edildi. 4 yıl 10 ay 23 gün süren işgalin ardından İstanbul özgürlüğüne kavuştu. Bugüne özel paylaşım yapmak isteyenler için İstanbul'un Kurtuluşu en güzel, en anlamlı resimli mesajlar ve şiirleri derledik...

Bugün 6 Ekim İstanbul'un kurtuluşu yıldönümü kutlanıyor. 100. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanan İstanbul'un kurtuluşu resmi tatil değildir. İstanbullu vatandaşlar bugüne özel sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yapmak istiyor. İşte İstanbul'un Kurtuluşu en güzel, en anlamlı resimli, zafer dolu mesajları, sözleri ve şiirleri...

6 EKİM İSTANBUL'UN KURTULUŞU MESAJLARI, SÖZLERİ, ŞİİRLERİ

Dünyaya son kez bakacaksın deseler, bu bakışı İstanbul'un Çamlıca'sından isterim. (Lamartine) Son nefeste bile gözlerin güzelliğini aradığı şehir olan İstanbul'un işgalden kurtuluşunun 98. yılı kutlu olsun.

İstanbul'un kurtuluşunun kaçıncı yılı? İstanbul'un Kurtuluşu'nun kaçıncı yıl dönümü?

Adına şiirler, şarkılar yazılan her gelenin hayran kaldığı muazzam şehir İstanbul'umuzun işgalden kurtuluşu kutlu olsun!

Türk milleti; fetihten beri sahibi olduğu topraklara bir kez daha vatan mührünü vurmuş, bir kez daha bu nadide şehrin hâmîsi olduğunu bütün dünyaya göstermiştir. İstanbul'un işgalden kurtuluşunun 98. yılı kutlu olsun.

Bugün İstanbul'un Kurtuluşu Günü. Sömürgeci ülkelerin yaklaşık 5 yıl süren işgali Türk Ordusu'nun coşkulu bir karşılamayla şehre girdiği 6 Ekim 1923 günü sona erdi.

Peygamberin muştusuna nail olmak için feth olunan şehri yine o fethi yapanların torunları işgalden kurtardı. İstanbul'un işgalden kurtuluşu kutlu olsun.

Ecdadımızın Milli duruşuyla İstiklal Mücadelesi 6 Ekim 1923'te PERÇİNLEŞMİŞTİR. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşlarını Saygı ve Minnetle Yad Ediyorum.

İstanbul iki deniz arasında bir inci parçasıdır. (Nedim) Bu inci parçası olan İstanbul'un işgalden kurtuluşunun 99. yılı kutlu olsun.

" İstanbul bir gün elbet fethedilecektir. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan ve onun askeri ne güzel askerdir. " ( Hz. Muhammed )

6 EKİM İSTANBUL'UN KURTULUŞU ŞİİRLERİ

İSTANBUL'UN KURTULUŞU

Kurtarınca Ata'mız,

İzmir'i, Edirne'yi

Çekemezdi İstanbul

En büyük işkenceyi.

Bin dokuz yüz yirmi üç

6 Ekim sabahı,

Güzel İstanbul'umuz

Artık kesmişti âhı!...

Sarayburnu'na çıktı,

Mehmetçik'in alayı.

İstanbul'un şenlendi,

Her yeri, her dolayı.

M. Faruk Gürtunca

İSTANBUL'UN KURTULUŞU

Gözlerimde Atatürk,

yüreğimde Albayrak.

Yatıyorum yatağımda,

uyuyorum rahat rahat

Güneşim ışığı,

seninle yansıyor

İstanbul'un sokakları,

seninle çınlıyor

Türk milletinin gücüyle,

hepsini birden yendik.

Bu vatan uğruna,

canımızı feda ettik

Şanlı bayrağımız gölgesinde,

yaşıyoruz özgürce.

Kutluyoruz bu günü,

hep birlikte el ele

(Sudenaz Yıldız)

İSTANBUL DİLE GELDİ

Ben tarihe yürümeyi öğreten anne

Savaşlar bende yüceldi,

Çok komutan çay gibi geçti üstünden

Fatih seldi.

Ben Türkiye'nin alnında yükselen anıt,

Pırlantaya caka satan sanat otağı,

Evrenin çevresi bir başka bende

Her köşem ayrı bir yükseliş ağı

Ben yaşamın gökkuşağıyım

Bana çıkar huzur sokakları,

Her mutlulukta imzam var.

Bende kurulur zafer takları...

Ben kader gemilerine liman

Her yıkılışın demir attığı...

Köhne sokaklarımda öksüz soluklar

Gecenin karanlığa kattığı...

Ben sonsuz sarsıntılar şehri

Ki her sevap depreminde bin kalp yıkılır...

Taksim'e Tünel'den değil

Bir genç kızın yüreğinden geçilir...

Güzelle çirkinin boğuştuğu sirk benim,

Ben yaşamak-ölmek alaşımı.

Mendil taşımam Haliç'ten başka

Kahkaham içer gözyaşımı...

Yaşar BARAN

6 EKİM İSTANBUL'UN KURTULUŞUNUN ÖNEMİ

1. Dünya Savaşı'nda, Osmanlı Devleti'nin müttefikleri (İngiltere, Fransa, Rusya) yenilgiyi kabul edip, savaştan çekildi. Bu durumla birlikte Türk Milleti de yenilgiye uğradı.

İtilaf Devletleri, 30 Ekim 1918'de Osmanlı Devleti ile birlikte imzaladıkları Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak, 13 Kasım 1918 tarihinde, Osmanlı'nın başkenti İstanbul'a girdiler. Ve işgal 16 Mart 1920'de resmen başladı. Harbiye Nazırı Cemal Paşa'nın evi basıldı ve paşa öldürüldü. Harbiye nezareti ablukaya alındı ve İngiliz General Shuttleworth Harbiye nezaretinin kontrolünü eline aldı. Meclis-i Mebusan basıldı, mebuslardan Albay Kara Vasıf Bey ve Rauf Bey İngiliz askerleri tarafından tutuklandı.

Tüm bunlara rağmen, 18 Eylül 1923'de Batı Anadolu tamamen düşmanlardan temizlendi. Mudanya Ateşkes Antlaşması'yla İstanbul, Boğazlar Bölgesi ve Doğu Trakya kurtarıldı.

İmzalanan Lozan Barış Antlaşması gereğince de düşman askerleri, 2 Ekim 1923 günü düzenlenen bir törenle Türk Bayrağı'nı selamlayarak şehirden ayrıldılar.

Türk Ordusu, 6 Ekim 1923 günü bir bayram havası içinde İstanbul'a girdi. Bu kutlu gün, her yıl 6 Ekim'de "İstanbul'un Kurtuluşu" olarak kutlanıyor.