İstanbul serinleyecek! Meteoroloji sağanak yağmur için tarih verdi! Megakentte ilçeden ilçeye sıcaklık değişiyor

Sıcak havalar ve nem yurt genelinde etkisini gösteriyor. Sıcak havalardan bunalan vatandaşlar, yağmurun ne zaman yağacağını bekliyor. Megakentin merkezi ile kırsaldaki ilçeler arasında sıcaklık farkı 5 derecenin üzerinde seyrediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul'da sağanak yağmur için tarih verdi. İstanbul dahil olmak üzere Marmara, Kuzey Ege ve Batı Karadeniz'de sağanak yağış bekleniyor.

Yazın gelmesiyle birlikte sıcak hava ve nem tüm yurdu etkisi altına aldı. İstanbul'da semtler arasında sıcaklık farkı görülebiliyor. Meteoroloji'den vatandaşları sevindirecek haber geldi. Önümüzdeki günlerde İstanbul'da sıcak hava yerini sağanağa bırakacak.

Meteoroloji'nin yayımladığı hava durumu tahmin haritasına göre Marmara, Kuzey Ege ve Batı Karadeniz'de sağanak yağış bekleniyor. Bugün ise Doğu Karadeniz'de yağışlar etkili oluyor.

YAĞIŞ İSTANBUL'A GELİYOR

Yağışın yarın öğleden sonra ve Çarşamba günü İstanbul'da etkili olması beklenirken sıcaklıların 2-3 derece düşmesi bekleniyor.

SICAKLIKLARDA DÜŞÜŞ YOK

Megakent İstanbul'da Salı günü etkili olması beklenen sağanakla birlikte hava sıcaklıklarında düşüş beklenmiyor. Bugün ve yarın 35 derece olarak tahmin edilen sıcaklığın Salı günü de yine 34-35 derece seviyelerinde olması bekleniyor.

İSTANBUL'DA SEMTLER ARASI SICAKLIK FARKI 5 DERECENİN ÜZERİNDE

Son yıllarda artan küresel ısınma ve sıcak hava dalgaları, İstanbul gibi büyük şehirlerde daha da yoğun hissediliyor.

Betonlaşmanın artması, yeşil alanların azalması ve trafik yoğunluğu gibi faktörler, şehir ısı adası etkisini şiddetlendiriyor.

İstanbul'da kent merkezi ile kırsaldaki semtler arasında sıcaklık farkı 5 derecenin üzerinde seyrediyor.

ŞEHİR YAŞAMI SICAKLIĞI DAHA FAZLA HİSSETTİRİYOR

Şehir merkezlerinde sıcaklığın artmasına ve dolayısıyla da ısı stresine yol açan birçok kaynak bulunmakta.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros bu kaynakları şöyle sıralıyor:

"Bunların başında asfalt ve beton yüzeyler gelmektedir. İnsanların günlük faaliyetleri, motorlu araçlar, sanayi tesisleri vs. sıcaklık yaymaktadırlar. Yüksek binalar ve dar sokaklar, hava akışını engelleyebilmekte ve ısının hapsolmasına yol açabilmektedir."

Sıcak hava dalgası uyarı eşiklerinin en düşük olduğu ilçeler Çatalca, Silivri, Arnavutköy, Sarıyer ve Beykoz. Buralar şehrin kalanına göre daha az yoğun ve uzun dönem ortalama sıcaklıklar da daha düşük seyrediyor.

İSTANBUL'DA SEMTTEN SEMTE SICAKLIK DEĞİŞİYOR

Yapılan çalışmalar küresel iklim değişikliği ile mücadelede yeterince tedbir alınmaz ise küresel ısınmanın ve sıcaklık farklarının artacağını işaret ediyor.

Bu risk İstanbul için de söz konusu...

Meteorolojik veriler, İstanbul'da semtler arası sıcaklık farklarını ortaya koyuyor.

Prof. Dr. Toros, "Bu günlerde İstanbul içindeki sıcaklık farkları 5 santigrat dereceyi aşabilmektedir. Sıcaklık farkları genellikle en çok sabah erken saatlerde havanın en soğuk olduğu veya öğleden sonra sıcaklığın en fazla olduğu saatlerde meydana gelir" diyor.

Örneğin Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün İstanbul istasyon ölçümlerinde, 22 Temmuz sabah saatlerinde Adalar 26,5 derece iken Büyükçekmece 33,2, Tuzla ve Şişli 32,9 derece görünüyor.

Prof. Dr. Toros, İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nde doktorasını tamamlayan Merve Yılmaz'ın yaptığı bir çalışmadan da örnek veriyor:

"Sıcak hava dalgası uyarı eşiklerinin en düşük olduğu ilçeler Çatalca, Silivri, Arnavutköy, Sarıyer ve Beykoz. Buralar şehrin kalanına göre daha az yoğun ve uzun dönem ortalama sıcaklıklar da daha düşük seyrediyor. Nüfus ve kentleşmenin yoğun, ölçülen ortalama sıcaklıkların ise yüksek olduğu yerler ise İstanbul'un güneyinde yer alan Kartal, Kadıköy ve Fatih ilçeleri..."