Işık kirliliğinden yıldızları göremiyoruz

Giderek artan ışık kirliliği nedeniyle gökyüzünde çıplak gözle görülebilen yıldızların sayısı azalmaya başladı. Işık kirliliğinin, 2011'den bu yana her yıl yüzde 10 arttığı belirlendi.

Şehirlerdeki yapılaşmalara bağlı olarak sayısı artan ışıklandırma sistemleri, gökyüzünü görmemizi engelleyerek, ışık kirliliği denilen olaya yol açıyor. Söz konusu kirlilik, profesyonel ve amatör astronomların yanı sıra, gece gökyüzünün sıradan gözlemcilerini de olumsuz etkiliyor, çünkü yıldızların ve diğer gök cisimlerinin görünürlüğünü ciddi şekilde azaltıyor.

12 YIL TAKİP EDİLDİ

Amatör gökbilimcilerin 12 yıl boyunca gökyüzünde çıplak gözle görebildikleri yıldızları sayarak elde ettikleri veriler, "Geceleyin Dünya" isimli çevrim içi proje ile kayıt altına alındı. Veriler, yapay kaynakların gökyüzüne yansıması ile oluşan gökyüzü parıltısının 2011'den bu yana her yıl yüzde 10 arttığını gösterdi.

İSRAF EDİLEN ENERJİ

Çalışmaya katkı sağlayan Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi'nden Dr. Christopher Kyba, artan ışık kirliliği nedeniyle yıldız görüşünün giderek kaybolduğunu söyledi. Bu orandaki kirlilik artışının, 250 yıldızın görülebildiği yerde doğan çocuğun 18 yıl sonra aynı bölgede görebileceği yıldızların sayısının 100'ün altına düşeceği anlamına geldiği kaydedildi. Kyba, "Işık kirliliğinin israf edilen enerji olduğunu unutmayın. Bu ışık enerjisini atmosfere salmaya devam ediyoruz" dedi.