Evlilik izni, tüm çalışanlara verilen zorunlu bir haktır. Yeni biriyle tanışan ve yuva kurmanın hayalin yaşayan kişiler, evlenerek yeni bir hayata yelken açıyor. Yaz mevsimiyle beraber evliliklerde de artış yaşanıyor. Haliyle izin konuları da gündeme geliyor.
İşçilerin evlilik izinleri 3 gündür. İşçilerin evlilik izinleri iş sözleşmelerinde düzenlenerek artırılabilir ancak düşürülemez. Devlet memurlarında ise 7 gün olarak belirlenmiştir.
Memurlar için evlilik izni süresi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104.maddesinde Mazeret İzni başlığı altında "Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir" şeklinde düzenlenmiştir.
4857 Sayılı İş Kanunu Ek Madde 2'de "İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir" şeklinde düzenleme yapılmıştır.
Kanunun izin süreleriyle ilgili tanımında süre "gün" olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla "iş günü" olarak belirtilmediği için bu izinler hafta sonu ya da resmi tatil günlerine de gelse izinden sayılmaktadır.
EVLİLİK (MAZERET) İZNİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ
Dilekçenin verileceği kurum tarafından belirlenmiş standart bir izin dilekçesi örneği yok ise, talebinizi aşağıdaki örnekteki gibi yazarak iletebilirsiniz.
(DİLEKÇENİN VERİLECEĞİ BİRİMİN ADI)
.../.../..... tarihinde evlenecek olmam (çocuğumun evlenecek olması) nedeniyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca 7/3 (yedi/3 gün) gün (daha kısa süre de olabilir) izin kullanmak istiyorum.
Gereğini bilgilerinize arz ederim.
ADRES:
İkametgah adresi :
İznin geçirileceği adres :
Telefon numarası :
..../..../....
Adı ve Soyadı
Unvanı
Kurum sicil numarası
İmzası