İş yerinde tazminatı yakacak 6 madde! SGK tek tek sıraladı. Hem maaşınızdan hem işinizden olabilirsiniz. İşçi ve işverene yasalarda önemli haklar tanınmıştır. 4857 Sayılı İş Kanunu ile işçi ve işvereni koruyacak maddeler detaylı bir şekilde belirlenmiştir. Fesih durumunda en önemli şart bunun yazılı olarak bildirilmesidir. Yazılı olarak bildirilmeyen fesih geçerli sayılmıyor. Öte yandan işvereni korumak adına bazı durumlar için tek taraflı fesih hakkı tanınmıştır. Bu duruma halk arasında tazminatsız kovulma denmektedir. Gelin iki tarafın fesih haklarını birlikte inceleyelim.
BUNU YAPAN TAZMİNATSIZ KOVULUR!
İşçinin cinsel tacizde bulunması,
Hırsızlık,
İşçinin izinsiz 2 gün işe gelmemiş olması,
İşçinin iş yerinde alkol ve uyuşturucu kullanması,
İş yerinde kavga,
İşe girerken yanlış bilgi verilmesi.
FESİH YAZILI OLMALI
İş Kanunu'na göre iş sözleşmesinin feshinin kural olarak yazılı yapılması gerekir. Ayrıca işçinin iş sözleşmesi feshine dair bildirimi imzalaması da şarttır. Feshin yazılı yapılması şartı hukuken geçerlilik şartıdır. Yani yazılı olarak yapılmayan bir fesih, geçerli bir fesih değildir.
En az 30 işçinin çalıştığı bir işyerinde en az 6 aydır çalışan bir işçi, yazılı olarak iş sözleşmesi feshedilmediği için işe iade davası açarsa, işverenin işten çıkarma nedeni sorgulanmaksızın usule uyulmadığı için işçi işe iade edilir. Bu şekilde hem işine geri döner, hem de dava süresince boşta geçen, çalışmadığı en çok dört aya kadarki ücretine hak kazanır. Yazılı feshin işçi tarafından imzalanması şartı ise ispat şartıdır.
Yani fesih bildirimini işçinin imzalamaması halinde noter kanalıyla işçiye bildirim yapılması, tebligat çekilmesi, SMS atılması, e-mail veya WhatsApp mesajıyla bildirim yapılması mümkündür. Bu durumda işveren fesih için ispat şartını yerine getirmiş sayılabilecektir.
MUTLAKA BİLDİRİLMELİ
İş güvencesi kapsamında olmayan bir işçi için ise durum farklıdır. İş güvencesi kapsamında olmayan, en az 30 işçinin çalıştığı bir işyerinde, en az 6 aydır çalışmayan bir işçinin iş sözleşmesi e-mail, SMS veya WhatsApp mesajıyla feshedilebilir. Ancak işçinin alacak hakları saklıdır.
Yani işçi bu şekilde işten çıkarılması nedeniyle ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanabilir. Ancak iş güvencesi kapsamında olmayan bir işçinin işe iade davası açma hakkı bulunmadığı için bu şekilde gerçekleşen işten çıkarma sonra işe geri dönmesi mümkün değildir.