İlk sahur bu gece mi, yarın gece mi? Sahura ne zaman kalkıyoruz?

11 ayın sultanı Ramazan ayı için geri sayım sona eriyor. Halk arasında “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sâdığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Oruç tutacak Müslüman alemi ilk sahura ne zaman kalkılacağını sorguluyor. Peki, ilk sahur bu gece mi, yarın gece mi? Sahura ne zaman kalkıyoruz?

On bir ayın sultanı Ramazan ayı geliyor. Mart ayının ilk haftasının geride kalması ile birlikte Ramazan ayı da için geri sayım sona eriyor. Bir ay boyunca oruç ibadeti yerine getirilecek. Ramazan ayında sahur, imsak vaktine kadar yapılmalı ve ezan okunurken yeme ve içme terk edilmiş olmalıdır. Yani, sahur vakti yatsı namazından sonra imsak saatine kadar devam edebilir. Peki, ilk sahur bu gece mi, yarın gece mi? Sahura ne zaman kalkıyoruz?

SAHURA NE ZAMAN KALKIYORUZ?

Bu sene orucun ilk günü 11 Mart'ta idrak edilecek. Dolayısı ile 10 Mart pazar gecesini 11 Mart'a bağlayan gece yani yarın gece sahura kalkılacak.

11 Mart sabahına niyet etmiş olarak uyanacağız. 11 Mart 2024 akşam ezanında ise Müslüman alemi ilk iftar sofrasına oturacak.

SAHURA KALKMANIN ÖNEMİ

Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre; Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Hatime başlarken edilen dua nedir? Hatime nasıl başlanır? İşte Kur'an'a başlama duası...

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde "bereket" (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî', II, 105).

Bu sene kaç saat oruç tutacağız 2024? Bu Ramazan ayında kaç gün oruç tutacağız?

Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.

Şaban ayının sonunda oruç tutulur mu? Ramazan'ı karşılamak için oruç tutulur mu?

2024 oruç fidyesi ne kadar? Ramazanda oruç tutamayanlar ne kadar para vermeli?

Mukabele ne zaman başlıyor? 2024 Ramazan mukabelesi saat kaçta, hangi kanalda?