Sebebine çok şaşıracaksınız! Apple mühendisi açıkladı: İlk iPhone'da neden kopyala yapıştır özelliği yoktu?

Günümüzün en çok kullanılan akıllı telefon modellerinden iPhone ilk piyasaya sürüldüğü dönemde bazı temel özelliklerden yoksundu. Günümüzde akıllı telefon piyasasına adeta hükmeden Apple yıllar önce çıkan ilk iPhone'da neden kopyala yapıştır özelliğinin yer almadığını açıkladı. Apple mühendisi tarafından açıklanan durum duyan herkesi şaşırttı.

Akıllı telefon pazarının lider markalarından Apple ilk iPhone'da neden kopyala yapıştır özelliğinin olmadığını açıkladı. Bilindiği üzere kopyala yapıştır özelliği bilgisayarların ve akıllı telefonların temelinde bulunan basit bir fonksiyon. Apple'ın 2007 yılında tanıttığı ilk iPhone modelinde ise kopyala yapıştır özelliği bulunmuyordu. Apple mühendisi bunun sebebini açıkladı.

İLK IPHONE'DA NEDEN KOPYALA YAPIŞTIR ÖZELLİĞİ YOKTU?

İlk olarak 2007 yılında piyasaya sürülen iPhone'da kopyala yapıştır gibi basit bir özellik yoktu. İlk iPhone'un yayınlanmasının üzerinden 15 yıl geçmesinin ardından şu anki haliyle teknolojinin devrim noktasına ulaşan Apple yıllar önce eklenmeyen kopyala yapıştır özelliği ile ilgili merak edilen gizemi açıkladı.

Webtekno'da yer alan habere göre; Apple'ın eski yazılım mühendisi ve tasarımcısı Ken Kocienda yaptığı açıklamada bu özelliğin neden olmadığını açıkladı. Kocienda konuyla ilgili olarak: "Orijinal iPhone'da kes/kopyala/yapıştır özelliği yoktu. Rezalet! En özet açıklama, bunu doğru bir şekilde yapmak için zamanım olmadığıydı. Yapacak çok fazla klavye, otomatik düzeltme ve metin sistemi işim vardı. Tasarım ekibinin de zamanı yoktu. Bu yüzden 1.0 için özelliği geçtik" cümlelerine yer verdi.

2001 yılında Apple'a katılan ve iPhone'dan önce Safari tarayıcısı üzerinde çalışan Kocienda, iPhone'da kopyala yapıştır özelliğinin olmamasının nedenini 'Apple mühendislerinin yeterli zamana sahip olmaması' olarak paylaştı. Tabii nedenler yalnızca bununla sınırlı değildi.

iPhone'larda iOS 13 ile veda ettiğimiz ancak iOS 15 ile yeniden kavuştuğumuz ve bir metni seçerken doğru noktaları seçmemizi sağlayan 'metin büyüteci', aslında Kocienda'nın fikriydi. iPhone'da kopyala yapıştırı daha kolay hale getirmek için bu fikirle ortaya çıkan Kocienda, geliştirdiği özelliğin o dönemde pek de düzgün çalışmadığını ve parmağın ekrandan kaldırılmasıyla imlecin metinler arasında kaydığını paylaştı.

Bu soruna karşı da farklı bir çözümle geldi. 'Dokunma geçmişi kaydı' özelliğiyle gelen Kocienda, bu sayede parmağın ekrandan kaldırılması durumunda imleci en son dokunulan noktada bırakmayı umuyordu. Fakat Kocienda'ya göre iPhone mühendisleri o zamanlarda sanal klavye ve otomatik düzeltme sistemiyle meşgul olduğundan, kopyala yapıştır için gerekli olan tüm sistemlerin geliştirilmesi ve bir araya getirilmesi de ilk iPhone'a yetişemedi.

Kopyala yapıştır özelliği, ilk iPhone'dan iki yıl sonra, iPhone 3GS ile hayatımıza giren iPhone OS 3.0 işletim sistemi ile kullanıma sunuldu. Öyle ki Apple, bu özelliği için zamanında bir televizyon reklamı bile hazırlamıştı.