İlk cerrahi simülasyon başarılı! Dünyadan uzayda ameliyat

Uzaya gönderilen küçük bir cerrahi robot ilk ameliyat denemesini yerçekimsiz ortamda başarıyla tamamladı. Operasyon, ABD'li cerrahlar tarafından dünya üzerinden uzaktan yönetildi.

LASTİK BANTLARA KESİK

ABD'li cerrahlar, SpaceX'le 30 Ocak'ta uzaya fırlatılan Minyatür Vivo Robotik Asistan (MIRA) robotunu ilk kez kullandı. Cerrahlar, Uzay İstasyonundaki (ISS) robotu, uzaktan kumanda ederek ilk cerrahi simülasyonu gerçekleştirdi. Uzaydaki ameliyat denemesinde lastik bantlarla simüle edilmiş dokuyu robot bir eliyle kontrol etti ve diğer eliyle dokuya kesik attı.

SEÇENEKLER ARTIYOR

Toplam 6 cerrah, robotla uzaktan testler gerçekleştirdi ve ortak bir cerrahi görev olan 'doğru doku parçasını basınç altında kestikleri operasyon' başarıyla tamamlandı. Nebraska Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre elde edilen bulgular, kırsal alanlar veya askeri savaş alanları gibi dünya üzerindeki cerrahi seçeneklerin genişletilmesi açısından da önemli.

Uzayda ameliyat yapması için tasarlanan mikrodalga boyutundaki araç yalnızca 0.9 kilo ağırlığa sahip.

El ve ayaklarla kontrol edilen MIRA robotunu geliştiren Virtual Incision şirketinin kurucusu Shane Farritor, spaceMIRA'nın ISS'deki başarısının, dünyadaki sağlık tesisleri için de yararlı olabileceğini gösterdiğini ifade etti.