İftarda yemeklere ekleyin! İster çaya ister çorbaya katın! Kabızlık bitiyor

Ramazanda sindirim, kabızlık ve şişkinlik sorunları zirve yapıyor. Vücut bir anda aldığı yiyecekleri diğer zamanlara göre daha zor sindiriyor. Bu nedenle iftar sofrasına bazı baharatları eklemek sindirime yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalar baharatların sindirimi uyarıcı etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. İşte bağırsakları harekete geçiren ve kilo verdiren baharatlar...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Yiyeceklerin sindirim sistemindeki hareketi yavaşladığında, yiyeceklerden daha fazla su tüketilebilir, bu da kabızlık endişelerine yol açabilir ve yiyecek sistemde ne kadar uzun süre kalırsa bakteri saldırılarına daha yatkın olur. Baharatlar bu geçiş sürecinin ilacıdır. Bazı baharatların sindirimi uyarıcı etkisi vardır. Dolayısıyla iftarda veya iftardan sonra salatalara, içeceklere ya da yemeklere bu baharatları ekleyerek kabızlık, şişkinlik sorunlarından kurtulabilirsiniz.

SİNDİRİMİ HAREKETE GEÇİREN 3 BAHARAT

Kimyon

Kimyon genellikle şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunlarının çözümünde etkili bir baharattır. Kimyon ayrıca iltihap kökenli sindirim sorunlarıyla baş etmeye yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere de sahiptir. Kimyon, sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyarmaya ve safra asitlerinin salınımını aktive ederek sindirimi hızlandırmaya yardımcı olabilir.

KİMYON NASIL KULLANILIR?

1 çay kaşığı ile başlayın. İftardan yarım saat sonra ılık suyla kimyon hazırlayabilirsiniz.

Ayrıca 2 çay kaşığı kimyon tohumunu bir bardak suya batırıp gece boyunca bırakabilirsiniz. Suyu aç karnına için. Kimyon tohumlarını çiğneyebilirsiniz.

Kavrulmuş kimyon tozu yoğurt, çorba ve salatalarda kullanılabilir.

Çemen otu

Çemen otu tohumları mide iltihabı, asitlik, iştah kaybı ve mide yanması ile baş etmede gerçekten yararlı olabilir. Metabolizmayı hızlandırır ve kilo verme yolculuğunuzu destekler. Antioksidanlar ve liflerle yüklüdür ve vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olarak sindirim ateşini güçlendirir. Çemen otu aynı zamanda kabızlık ve mide ülserleriyle mücadelede de faydalı bulunmuştur.

ÇEMEN OTU NASIL KULLANILIR?

1 çay kaşığı çemen otu tohumunu gece boyunca suya batırın. Sabahları tohumları süzün ve suyunu içirin. Ayrıca kabızlık sorunumuzu gidermeye yardımcı olan çemen otu çayı da içebilirsiniz. Sindirim sorunları için bir doktora mutlaka danışın.

Tarçın

Çayınızda hoşunuza gitse de gitmese de tarçın zengin bir baharattır. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Sindirimi artırır, şişkinliği ve buna bağlı ağrıyı azaltır, ishal, hazımsızlıkta faydalıdır ve karaciğer fonksiyonunu iyileştirir.

TARÇIN NASIL KULLANILIR?

Tarçın çayı, sindirim sorunlarının tedavisinde ve iştahınızın iyileştirilmesinde inanılmaz derecede faydalıdır. Tarçın çayı yapmak için ihtiyacınız olan tek şey tarçın kabuğu, bal, limon suyu, karabiber. Suyu bir demlikte kaynatın; geri kalan malzemeleri karıştırın. Suyu bir bardağa süzün ve için.