AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Merve Kantarcı Çulha
Sarımsak ve bal ikilisinin değerini hepimiz biliyoruz. Biri antibiyotik diğeri virüs savar. İbn-i Sina bin yıl önce yazdığı kitabında sarımsağı pişirmeyi ya da balla karıştırarak tüketmeyi tavsiye ediyor. Peki, ama neden?
Döneminin birçok emir, sultan, hükümdarın tedavisi için reçete yazan İbn-i Sina El-Kanun Fi't Tıbb kitabında sarımsağın güçlü etkilerinden bahsediyor. Modern tıbba örnek olan İbn-i Sina sebzelerin, bitkilerin, meyvelerin ve besinlerin hiç bilinmeyen kullanım alanlarını denemiş ve bunları not almış. İşte şifa dağıtan İbn-i Sina'nın sarımsak önerileri...
SARIMSAĞI PİŞİRMEK DİŞ AĞRISINI GEÇİRİYOR
Pişmiş sarımsaktan yapılan gargara diş ağrılarını giderir.
İBN-İ SİNA'NIN DİĞER SARIMSAK ÖNERİLERİ
Sarımsak yabani naneyle pişirilip içilirse ve cilde sürülürse bitleri öldürür.
Dövülmüş sarımsak bal ile karıştırıldığında balgamı söker.
Hamileler ve hastalığı olanlar doktoruna danışmadan denememelidir.