Hububat nedir, ne demek? Hububat çeşitleri nelerdir? Hububat ya da diğer adıyla tahıl dünyanın her yerinde bulunan yiyecek olarak tüketilen bir bitki türü olarak bilinir.
Tahıl ya da hububat genellikle buğdaygillerden hasat edilen ürünlere ve onların tohumlarına verilen addır.
Dünyanın her yerinde yaygın olarak bulunan, yiyecek olarak tüketilen bitki ürünleridir. Günlük hayatta ekmek ve ürünlerinin yapımlarında un halinde kullanılırlar. Bununla beraber kullanım alanları geniş olan ürünledir. Bu Familyanın 400 civarında cins ve 4500 civarında tür içerdiği bilinmektedir. Tahılların dünyada 614 milyon hektar üzerinde işlendiği bilinmektedir. Tahılların ülkelere ve bölgelere göre dağılımına bakıldığında ise Avrupa, Kuzey Amerika ve Yakın Doğuda buğdayın yaygın olduğu gözlenirken, Uzak doğu ülkelerinde Pirinç olduğu görülmektedir
1- Buğday:
Ülkemizde en fazla hububat yetiştirilen bölgelerin başında Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi geliyor. Buğdaydan elde edilen unlar ekmek yapımında kullanılır. Durum buğdayından yapılan diğer yemeklerden bazıları ise şu şekilde sıralanabilir: Makarna, Aşı çorbası ve buğday salatası
2- Mısır:
Genellikle salatalarda kullanılan mısır, kalsiyum oranı en yüksek hububat ürünlerinden biridir. Kemik gelişimini destekleyen mısır diş sağlığına da iyi gelir.
- Arpa:
Ülkemizin neredeyse tüm bölgelerinde yetiştirilen arpadan hayvan yemi yapılır.
4- Yulaf:
Genellikle kahvaltılık gevreklerde ve muslilerde, süt ile birlikte tüketilen yulaf, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sistemi bozukluklarına iyi gelir.
Çavdar ve pirinç de hububat çeşitleri arasında yer almaktadır.