Hobi olarak başladı, seri üretime geçti! Bu işten köşeyi döndü

Nevşehir'de 7 yıl önce organik süt üretmek için başladığı hobiyle büyükbaş hayvancılığa adım atan 61 yaşındaki Songül Karataş, kurduğu çiftlikteki inek sayısını 780'e yükseltti. Ailesine sağlıklı süt temin etme amacıyla yola çıkan Karataş, şimdi kendi çiftliğini başarıyla yönetiyor ve sektörde önemli bir adım atıyor.

AA

Nevşehir'in Uçhisar beldesinde, 4 çocuk annesi Songül Karataş, hayvancılığa olan ilgisini geliştirdiği hobiyle profesyonel bir işe dönüştürdü.

Bir inek alarak başladığı bu yolculuk, zamanla çiftlik kurmasına ve çevre illere süt ile et satmaya kadar uzandı.

"BİRKAÇ LİTRE SÜT TEMİN ETME HAYALİYLE BAŞLADIM"

Eşinin desteğiyle kendini geliştiren ve seminerlere katılan Karataş, geçen yıl Sulusaray beldesinde kurduğu çiftlikte 6 kişiye istihdam sağlayarak büyük bir başarıya imza attı.

Karataş, "Birkaç litre süt temin etme hayaliyle başladım, ama bu süreç hayatımı değiştirdi" diyerek girişimcilik yolundaki başarısını paylaştı.

"SONRA BİRKAÇ HAYVAN DAHA ALDIK"

Azmi ve çalışkanlığıyla yıllar içinde işletmesini büyüttüğünü anlatan Karataş, şöyle konuştu:

"Hobi olarak başladık, sonra birkaç hayvan daha aldık. Baktık ki hayvanları seviyoruz, büyütmeye karar verdik, bu çiftliği kurduk. Amacımız çiftlik değildi, hobi olarak yapmaktı ama bu seviyeye geldik. 7 yıl önce bir hayvanla başlamıştık, şimdi 780 büyükbaş hayvanımız var. Bu işe ilk giriştiğimde 'canlı hayvanla uğraşılır mı' diyenler oldu ama yılmadık. Hayvanlarımızla gece gündüz ilgilendik. Bakımını personelimiz yapıyor ama gerektiğinde biz de yapıyoruz. Çalışanları, hayvanların suyu, yemi ve kilolarına uygun şekilde ilgilenmeleri için yönlendiriyorum. Talebe göre Nevşehir ve il dışına ürün gönderiyoruz. İleriye yönelik daha da büyütmeyi düşünüyoruz ama çocuklarımız yapmadığı için biz de ancak bu kadarına yetişebiliyoruz. İşi severek yapmak lazım."

"EŞİMİN EMEĞİ SAYESİNDEDİR"

Hüsamettin Karataş da girişimci eşine maddi ve manevi anlamda desteğini esirgemediğini ancak çiftliğin bu hale gelmesindeki yegane emeğin Songül Karataş'a ait olduğunu söyledi.

Eşiyle hayvancılıkla ilgili eğitim ve seminerlere katıldıklarını, bu süreçte kendisinin de yanında olduğunu belirten Karataş, "Önce öğrenme aşamasındaydık. Doğumundan kesimine, proteini, enerjisi, kilosuna göre ne yiyeceğini öğrendikten sonra kurumsallaşmaya gittik. Hanıma da desteğim sonsuz, en büyük çabayı o sarf etti. Bu çiftliğin bu hale gelmesi eşimin emeği sayesindedir. Devletimizin bize her aşamada desteği oldu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile entegre çalışarak hayvan bakımıyla ilgili teknik bilgileri öğrendik." diye konuştu.