Hıdırellez nedir, neden kutlanır? Hıdırellez ne zaman 2024?

Hıdırellez için geri sayım başladı. Bahar Bayramı olarak bilinen ve Hızır ile İlyas kelimelerinin birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan Hıdırellez'in 2024 yılında ne zaman kutlanacağı ve hangi gün olduğu merak edilen konular arasında yerini aldı. Türk dünyasında ve Balkanlar'da görülen eski gelenek olan Hıdırellez, toprağın bereketlenmesini ifade eder. Peki, bu yıl hıdırellez ne zaman 2024? Hıdırellez nedir, neden kutlanır? İşte 2024 hıdırellez tarihi ve konuyla ilgili merak edilenler...

Anadolu, İran, Yunanistan ve Doğu Akdeniz ülkelerinin kültürünün bir simgesi olan Hıdırellez, her yıl olduğun gibi 2024'te de büyük bir coşkuyla kutlanacak. Hıdırellezde dilek dileyip dua etmek isteyenler; 2024 hıdırellez tarihi ve kültürün ortaya çıkış hikayesini araştırmaya başladı. Peki Hıdırellez ne zaman 2024? Hıdırellez nedir, neden kutlanır? İşte 2024 Hıdırellez tarihi ve ortaya çıkışı

HIDIRELLEZ NE ZAMAN 2024?

Hıdırellez, Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğu günü simgeleyen eski bir ritüel bayramıdır. Hızır ve İlyas sözcüklerinin birleşmesiyle halk dilinde Hıdrellez olarak adlandırılan, doğanın canlanmasının karşılandığı Hıdrellez günü, ibadetlerden, temizliğe, yardımlaşmalardan, diğer hazırlıklara, adeta bir bayrama hazırlanır gibi hazırlanılan bir gündr. 6 Mayıs sabahı asırlardır coşkuyla kutlanmaktadır.

Her yıl 6 Mayıs'ta ülkenin dört bir yanında çeşitli etkinliklerle geleneksel bayram olarak kutlanan Hıdırellez; 2024 yılında 5 Mayıs Pazar akşamı başlayacak ve 6 Mayıs Pazartesi ikindi saatine kadar devam edecek.

HIDIRELLEZ NEDİR, NEDEN KUTLANIR?

Hıdırellez; Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.

Hızır ve İlyas kelimelerinin birleştirilmesi sonunda ortaya çıkan "Hıdırellez", Anadolu, Kırım ve Azerbaycan ile Orta Doğu ve Balkan ülkelerinde "bayram" olarak kutlanıyor. Mevsimlik bir bayram olarak belirli yörelerde kutlanan Hıdırellez'de geçmişten bugüne, gül fidanına dilek bağlamak ve ateşten atlamak gibi bazı ritüeller yapılıyor.

Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.