Hicri takvime göre bu sene kaçıncı yıldayız (2024)? Hicri nedir, hicri takvim özellikleri nelerdir?

Hicri takvim, İslam dünyasında kullanılan bir takvim sistemidir. Miladi takvimden farklı olarak, hicri takvim İslam peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiği yıl olan 622 Miladi yılından başlar. Hicri takvimde yıl, ay ve günler Ay'ın hareketlerine dayanır. Peki, Hicri takvime göre bu sene kaçıncı yıldayız (2024)? Hicri nedir, hicri takvim özellikleri nelerdir?

Hicri takvime göre yeni yıl yarın itibari ile başlıyor. Son Peygamber Hazreti Muhammed ve ashabının 1445 yıl önce Mekke'den Medine'ye hicreti, İslam aleminde hicri takvimin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Peki, Hicri takvime göre bu sene kaçıncı yıldayız (2024)? Hicri nedir, hicri takvim özellikleri nelerdir?

HİCRİ TAKVİME GÖRE YIL KAÇ?

1 Muharrem itibarıyla 1445 yılını geride bırakıyor ve 1446 yılına giriyoruz. Miladi Takvime göre 7 Temmuz 2024 tarihi 1 Muharrem 1446 tarihine denk geliyor.

HİCRİ NE DEMEK? HİCRİ TAKVİM ÖZELLİKLERİ...

Hicrî takvim, İslami, Müslüman ya da Arap takvimi, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, İslam peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir.

Muharremde oruç tutulup aşure pişirilerek dağıtılması ve Kerbela'da Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ile şehit olanların yad edilmesi, İslam toplumlarının önemli gelenekleri arasında yer alıyor.

Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin 10'uncu gününe denk gelen 8 Ağustos Pazartesi günü idrak edilecek.

Cuma hutbesinde Hz. Muhammed'in Medine'ye hicretinin önemine değinildi

Hicri yeni yıl için hazırlanan "Hicretimiz Rabbimize Olsun" konulu hutbe, cuma vakti Türkiye genelindeki camilerde okundu.

Allah'ın emirlerini yaymaya çalışan Hz. Muhammed ve ashabının Mekkeli müşrikler tarafından her türlü baskı, zulüm ve işkenceye maruz kaldıkları ve bunun neticesinde Medine'ye (Yesrib) hicret ettikleri anımsatılan hutbede, hicretle birlikte Yesrib'in Medine-i Münevvere'ye dönüştüğü belirtildi.

Hicretle birlikte medeniyetin güneşinin Medine'de doğduğu anlatılan hutbede, "Yesrib, aydınlanmış şehir oldu. Peygamber mescidi, ilim ve irfan yuvası oldu. Mescid içinde kurulan mektep Suffe'de yetişen ashab ile hem Medine'nin hem de Medine dışındaki belde ve şehirlerin aydınlanma süreci hızlandı. Hak, adalet, sevgi, merhamet ve kardeşlik gibi İslam'ın yüce değerleri oradan yayıldı dünyanın dört bir köşesine." ifadeleri kullanıldı.