Hem üretim hem de şirket ciroları beklentileri aştı! Sanayide işler yolunda... Zamlara rağmen satış arttı

Büyümenin öncü göstergesi olarak gösterilen sanayi üretiminde pozitif hava göstergelere de yansıdı. Sanayi üretim endeksi aylık yüzde 0.6, yıllık bazda ise yüzde 8.5 artarak beklentilerin üzerinde büyüme gösterdi.

Büyümenin öncü göstergesi sayılan sanayi üretiminde pozitif sürpriz yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ekim ayına ilişkin sanayi üretim verilerine göre sanayi üretimi aylık yüzde 0.6, yıllık yüzde 8.5 arttı. Beklentiler aylık bazda yüzde 0.1'lik daralma yönündeydi.

MADENCİLİKTE DÜŞÜŞ

Ekim ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 9.2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3.5 arttı.

Madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,3 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,1 arttı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 5,36 artış oldu.

CİROLAR DA İYİLEŞİYOR

Bu arada TÜİK'in dün açıkladığı sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,5 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam ciro endeksi, ekimde aylık bazda yüzde 6,4 arttı.

ZAMLARA RAĞMEN CİROLAR ARTIYOR

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,2 artış kaydetti. Ekimde gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 4,8, gıda dışı satışlar yüzde 24,5, otomotiv yakıtı satışları yüzde 6 arttı. Sabit fiyatlarla aylık artış ise yüzde 0,9 olarak gerçekleşti.

ÜÇ YILIN EN YÜKSEK CARİ FAZLASI

Merkez Bankası ekim ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Yayınlanan verilere göre ödemeler dengesi 3,16 milyar dolar fazla verdi. Bu rakam Ekim 2018'den bu yana kaydedilen en yüksek cari fazla oldu. Ekim 2018'de ödemeler dengesi 3.78 milyar dolar fazla vermişti. Merkez Bankası verilerine göre 12 aylık cari işlemler açığı ise 15,4 milyar dolar oldu.

Cari dengedeki iyileşmeyi değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, cari işlemler dengesinde kalıcı iyileşme için var güçleriyle çalıştıklarını belirterek, "Ekim ayında cari işlemler hesabı, 3 milyar 156 milyon dolar ile son 3 yılın en yüksek aylık fazlasını verdi" ifadelerini kullandı.