Hem terbiyesiz hem 'düşük seviyeli'

Yunan bakanın muhatabı bakan yardımcısı! 'Düşük seviye'de terbiyesizlik. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Ukrayna-Rusya geriliminde NATO'nun daha etkin rol alması için ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman'la görüştü. Dendias, görüşme sonrası Türkiye'yi şikayet ettiğini açıkladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wendy R. Sherman ile telefon görüşmesi yaptı. Yunan basını ikilinin Ukrayna ve Balkanlar'daki son durumu görüştüğünü yazdı. Dendias, görüşmeye ilişkin Twitter'dan da paylaşımda bulundu. Yunan bakan, Türkiye'nin son dönemdeki provokatif söylemlerde bulunduğu iddiasını ABD Dışişleri Bakan Yardıncısı Sherman'a aktardığını duyurdu. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinde görüşmeye ilişkin açıklamada bu bilgi yer almadı. ABD Dışişleri Bakanlığı da görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, Sherman ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne destek de dahil olmak üzere Avrupa'da dayanışma ve istikrarı teşvik etmenin önemini vurguladığını belirtti. Açıklamada, "Sherman ve Dendias ayrıca, Rusya'yı daha fazla askeri harekat ve saldırganlıktan caydırmak için benzeri görülmemiş ekonomik tedbirlerin hazırlanması da dahil olmak üzere NATO Müttefikleri ve ortakları arasında sürekli koordinasyonun öneminin altını çizdi" ifadesi kullanıldı. Ukrayna konusunda diplomasi trafiği yürüten ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ankara ile temasında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşürken, Dendias'ın bakan yardımcısıyla görüşmesi 'düşük seviyeli diplomasi' olarak nitelendirildi.

ÇAVUŞOĞLU BLINKEN İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Bakanlıktan yapılan açıklamada, görüşmede, gelecek dönemde gerçekleştirilecek NATO ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantıları öncesinde Rusya Federasyonu-Ukrayna gerginliği, stratejik mekanizmanın canlandırılması başta olmak üzere Türkiye-ABD ikili ilişkileri, Sudan, Etiyopya ve Kafkaslardaki gelişmelerin ele alındığı kaydedildi. ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price ise görüşmeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Bakan Blinken ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'daki gerilimi tırmandırma tehdidine ilişkin koordinasyonun sürdürülmesinin önemini ele aldı" ifadesini kullandı. Price ayrıca iki bakanın Afrika Boynuzu'ndaki gelişmelerin yanı sıra Türkiye ile Ermenistan'ın normalleşme sürecini görüşmek üzere özel elçi ataması ve ikili iş birliğini derinleştirme çabalarını da ele aldığını kaydetti.

NATO'DAN 7 OCAK'TA UKRAYNA TOPLANTISI

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri faaliyetleriyle ilgili gelişmeleri görüşmek üzere cuma günü olağanüstü toplanacak. Bakanlar, Rusya'nın Ukrayna sınırında yaptığı askeri tahkimat sonrası oluşan uluslararası gerginliğin yanı sıra daha Avrupa'nın güvenliğini ele alacak. Toplantı, 10 Ocak'ta ABD ile Rusya arasında Cenevre'de yapılacak görüşme öncesinde düzenlenmesi bakımından önem taşıyor.