Hatay ne zaman alındı? Hatay Türkiye'ye hangi tarihte katıldı, nasıl?

Hatay'ın ne zaman Türkiye'ye katıldığı merak ediliyor. Her cuma ekrana gelen Aziz dizisinde bu akşam nadide şehirlerimizden olan Hatay ön plana çıkıyor. Peki, Hatay ne zaman alındı? Hatay Türkiye'ye hangi tarihte katıldı, nasıl?

Show Tv'de yayınlanacak olan Aziz dizisinde Hatay'ın önemi dikkat çekti. Seyirciler ise Hatay ne zaman alındı? Hatay Türkiye'ye hangi tarihte katıldı, nasıl? sorularına yanıt aramaya başladı. İşte detaylar...

HATAY NE ZAMAN ALINDI?

Hatay Devleti İskenderun Sancağı'nın 2 Eylül 1938'de bağımsızlığını ilan etmesi ile kurulmuş olan Türk devleti. 29 Haziran 1939 günü devletin yasama organı olan 22 üyesi Türk olan 40 üyeli Hatay Devleti Millet Meclisinin aldığı karar gereği Türkiye'ye katılmış ve Hatay ili olmuştur

1937'de Milletler Cemiyeti kararıyla Hatay sorununun çözümü için kurulmuştur. Devletin kuruluşu Hatay Millet Meclisi'nin 2 Eylül 1938 tarihli kararıyla ilan edilmiştir.

Devlet Başkanlığına Tayfur Sökmen, Meclis Başkanlığı'na Abdülgani Türkmen, Başbakanlığa ise Abdurrahman Melek seçilmiştir.

Aşama aşama gerçekleştirilen değişikliklerle Türkiye'ye bağlanmaya doğru giden Hatay, II. Dünya Savaşı'nın yaklaşması nedeniyle Fransa'nın da ısrarcı olamamasından ve Türkiye ile savaşmayı göze alamaması sonucunda, Fransa ile Türkiye arasında 23 Haziran 1939 tarihinde Ankara'da, "Türkiye ile Suriye Arasında Toprak Sorunlarının Kesinlikle Çözümüne İlişkin Antlaşma'nın imzalanması ile Fransa, Hatay'ın Türkiye'ye katılmasını kabul etmesiyle, 29 Haziran 1939'da Hatay Devleti Millet Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda Türkiye'ye katıldı.