Hamsili pilav lazcası MasterChef All Star izleyicileri tarafından merakla araştırılmaya başlandı. Bu haftanın eleme potasına gidecek son yarışmacısını belirlemek üzere oyun oynanacak. Bu hafta henüz siyah önlüğü giymemiş tüm yarışmacılar oyuna dahil olacak. Yarışmacılar bu akşam en güzel hamsili pilavı yapmak için çabalayacak.
Hamsili pilav lazcası "Kapça princoni" dir. Trabzon ve Rize başta olmak üzere Karadeniz Bölgesinde tüketilen bir hamsi yemeğidir. Hamsili pilava ait ilk tarife 1764 yılında yazılmış bir risalede rastlanmaktadır.
HAMSİLİ PİLAV TARİFİ
Malzemeler
Yarım kilo hamsi
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı çam fıstığı
1 çorba kaşığı üzüm suyu
1 tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3.5 su bardağı su
Yapılışı
Pirinç tuzlu suda 30 dakika boyunca bekletilir. Ayrı ayrı kavrulan çam fıstığı ve kuş üzümünün yağı süzülür ve bu yağ başka bir kaba eklenir. Sıvı yağ pilavın pişirileceği tencereye eklenir. Tencere ısınınca pirinç tencereye dökülür. Pirinçlerin şeffaflaşmasıyla beraber 3.5 su bardağı tencereye ilave edilir.
17 ila 20 dakika boyunca pişirilen pirince fıstık ve üzümler eklenir. Pilavın pişmesini müteakip tencere ile kapağın arasına kağıt havlu yerleştirilir ve pirinç bu vaziyette 20 dakika dinlenmeye bırakılır. Ardından hamsilerin yerleştirileceği kap yağlanır. Yağlanmış kaba kılçıkları ve başı ayıklanmış hamsiler dizilir. Hamsilerin üzerine demlenmiş pilav ilave edilir. Son olarak hamsiler kızarana kadar pişirilir.