Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek? Halkalı güneş tutulması nedir?

Yılın ikinci Güneş Tutulması için nefesler tutuldu. ''Ateş Çemberi'' olarak adlandırılan halkalı Güneş tutulması ekim ayında gerçekleşecek. Halkalı Güneş tutulması çeşitli aşamalarla gerçekleşirken, ilk olarak Ay, Güneş'in önünden geçmeye başladığında hilal şeklinde bir parçalı tutulma yaşanacak. Kısmi tutulmanın başlamasından 1 saat 20 dakika sonra Ay, doğrudan Güneş'in önüne geçerek ''ateş çemberi''ni oluşturacak. Peki Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta? Halkalı güneş tutulması, Türkiye'den izlenebilecek mi?

Güneş tutulması için heyecanlı bekleyiş başladı. Halkalı güneş tutulması, Ay'ın, Güneş'in önünden tam geçişi sırasında Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenen gök olayıdır. 2023 yılının ilk güneş tutulması 20 Nisan'da gerçekleşmişti. Peki Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta meydana gelecek? Halkalı güneş tutulması nedir? İşte detaylar...

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

2023 yılının önemli gök olaylarından halkalı Güneş Tutulması 14 Ekim'de gerçekleşecek.

Ekim ayında Kuzey, Orta ve Güney Amerika göklerinde, Alaska da dahil olmak üzere ABD'nin 49 kıta eyaletinin tamamında görülebilecek. Halkalı güneş tutulması ABD'de, Pasifik zaman dilimiyle saat 09.13'te başlayacak tutulma Oregon, Nevada, Utah, New Mexico ve Texas eyaletlerinden izlenebilecek. Tutulma, California, Idaho, Colorado ve Arizona'nın belirli bölgelerinden de görülebilecek.

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN GÖRÜLECEK Mİ?

Dünyada merakla beklenen Güneş tutulması Türkiye'den gözlenemeyecek.

HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Güneş tutulması, yeniay döneminde Ay'ın Dünya ile Güneş arasında doğru bir hatta konumlanmasıyla meydana gelir. Ancak her yeniayda güneş tutulması olmaz çünkü Ay'ın yörüngesi Dünya'nın yörüngesine göre eğik olduğu için genellikle doğru hatta gelmez.

Ay'ın çapı, Güneş'in ışık yuvarının çapının yaklaşık 400'de biridir. Ancak Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bu yüzden Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır.

Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir.

Halkalı güneş tutulması, Ayın Güneş'in merkezini kapatıp ancak kenarlarından halka şeklinde bir ışık sızmasıyla meydana gelir.

Halkalı Güneş tutulmasında ilk olarak Ay, Güneş'in önünden geçmeye başladığında hilal şeklinde bir parçalı tutulma yaşanacak. Kısmi tutulmanın başlamasından 1 saat 20 dakika sonra Ay, doğrudan Güneş'in önüne geçerek "ateş çemberi"ni oluşturacak.