Halka Arz Sonuçları Ne Zaman Açıklanır? Kaç Lot Verir? Borsada Ne zaman İşlem Görür?

Halka arz sonuçlarının ne zaman açıklandığı ve borsada ne zaman işlem görüleceği, hisse senedi satış talebinde bulunan yatırımcılar tarafından araştırılan bir konu. Şirketler, pay, tahvil, bono vb. sermaye piyasası araçlarını halka arz ederek ya da halka arz etmeksizin nitelikli yatırımcılara ihraç etmek suretiyle sermaye piyasasının sunduğu fırsatlardan yararlanabiliyor. Peki, Halka Arz Sonuçları Ne Zaman Açıklanır? Kaç Lot Verir? Borsada Ne zaman İşlem Görür?

Halka arz süreci, Sermaye Piyasası araçlarının satın alınması için her türlü yoldan yapılan genel bir çağrıyı ve bu çağrının devamında gerçekleştirilen pay satışıdır. Hisse alım talebinde bulunan yatırımcılar "Halka Arz Sonuçları Ne Zaman Açıklanır? Kaç Lot Verir? Borsada Ne zaman İşlem Görür?" gibi sorularına yanıt arıyor. İşte halka arz sonuçları ve işlem görmeye başlama sonrası süreç ile ilgili bilgiler...

HALKA ARZ İÇİN TIKLAYIN

HALKA ARZ SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

Halka arzda payların satışı izahname ve tasarruf sahiplerine satış duyurusunda ilan edilen tarihte başlar. Paylar, Borsa'da ya da Borsa dışında sabit fiyatla, fiyat aralığı belirlenerek veya fiyat teklifi almak suretiyle talep toplama yöntemiyle satılabilir. Halka arz edilecek payların izahnamede nitelikleri tanımlanan yatırımcı grupları arasında tahsis edilmesi suretiyle satışı mümkündür.

Talep toplama süresi içinde yatırımcılardan gelen talepler toplanarak, halka arz edilen paylar izahnamede belirtilen esaslar çerçevesinde, SPK düzenlemelerine uygun şekilde dağıtıma tabi tutulur ve yatırımcı hesaplarına aktarılır. Aracı kuruluş, halka arza ilişkin satış sonuçlarını KAP'ta ilan ederek Borsa İstanbul ve SPK'ya iletir.

Halka arz sonuçları, talep toplama tarihlerinin sona ermesinin ardından ortalama 3 ila 5 iş günü içerisinde açıklanır.

HALKA ARZ KAÇ LOT VERİR?

Halka arzda kaç lot verileceği, halka arzın büyüklüğüne göre ve halka arza katılım sağlayan kişi sayısına göre değişkenlik gösterir. Büyük olmayan bir halka arza çok fazla katılımın gerçekleşmesi durumunda kişi başına düşen lot sayısı da az olurken, tam tersi durumda ise lot sayısı fazla olur.

HALKA ARZ BORSADA NE ZAMAN İŞLEM GÖRÜR?

Satış sonuçlarının Borsa İstanbul tarafından değerlendirilmesi sonucunda yönergenin 8. maddesinde belirtilen "Halka arz edilen payların piyasa değeri" ve "Halka arz edilen payların nominal değerinin sermayeye oranı" şartlarının sağlanması durumunda şirket payları kota alınarak, KAP'ta yapılacak Borsa duyurusunu izleyen 2. iş günü Borsa'da işlem görmeye başlar.

İşlem başladığı gün şirketin talebine bağlı olarak gong töreni düzenlenebilir.

İŞLEM GÖRMEYE BAŞLAMA SONRASI SÜREÇ

Paylarını halka arz eden şirketler, sermaye piyasası mevzuatında halka açık şirketler için öngörülen kamuyu aydınlatma, kâr dağıtımı, kurumsal yönetim ilkelerine uyum, önemli nitelikteki işlemlerin uygulanması vb. konularda SPK tebliğlerinde belirtilen düzenlemelere uymakla yükümlüdürler.

- Finansal Raporların Kamuya Duyurulmas

- Özel Durumların Kamuya Duyurulması

- Kâr Payı Dağıtımı

- Kurumsal Yönetim İlkeleri

- Yatırımcı İlişkileri Bölümü Kurulması

- Paylar için Kotta Kalma Ücreti