Bu fikri ilk kim ortaya attı? Hafta sonu tatili nasıl başladı? İlginç bilgiler serisi...

Tatil yapmak herkes için paha biçilemez ayrıcalıklardan biri olmuştur. Yoğun iş temposunun ardından çıkılan arada her şeyi geri planda bırakmak rahatlatıcı bir etki oluşturur. Cuma günü eve koşarak gelenler cumartesi ve pazar günün tadını çıkarmak için tatil planları da yapmayı ihmal etmez. Peki ama hafta sonu tatili ilk kez nasıl ortaya çıktı? Fikri kim düşündü?

Hafta sonu tatilinin nasıl ortaya çıktığını hiç düşündünüz mü? Genel olarak tüm dünyada pazar cumartesi ve pazar günü tatil yapılmaktadır. Çok eskiden bu tatiller yoktu. Peki ama ne zaman ve nasıl ortaya çıktı? İlk kim düşündü?

Günümüzün görece daha uzun "hafta sonu" kavramı ilk olarak 19. yüzyılın başlarında Britanya'nın kuzeyindeki endüstriyel bölgede ortaya çıktı ve başlangıçta fabrika sahipleri ile işçiler arasında Cumartesi öğleden sonra saat 14.00'te başlayan tatile izin veren gönüllü bir düzenlemeydi. Personelin Pazartesi sabahı ayık ve tazelenmiş olarak çalışmaya hazır olacağı temel alınmıştı.

1929'da Amerika'da Amalgameted firmasında çalışan giyim işçileri, haftada 5 gün çalışma talep ettiler. 1938'de haftada 40 saatlik çalışmayı düzenleyen yasanın yürürlüğe girmesinin akabinde iki günlük hafta sonu ülke çapında kabul edildi.

Talebi kazanmalarının ardından pek çok ülke de "uluslararası pazarlara uyum sağlamak" adına cuma-cumartesi veya cumartesi-pazar günlerini hafta sonu kabul etti