Güvenlik sağlandı, gözaltılar başladı

Kazakistan İçişleri Bakanlığı ülkedeki operasyonlarda gözaltına alınanların sayısının 5 bin 135'e çıktığını bildirdi. 300 kişinin ateşli silahlarla sınırda yakalandığı kaydedildi.

Kazakistan yönetimi ayaklanma ve terör olaylarının ardından ülkede kontrolün tamamıyla sağlandığını açıkladı. Kazakistan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülke genelinde gözaltına alınanların sayısının 5 bin 135'e çıktığı ifade edildi. Rus haber ajansı Sputnik, olaylarda 2'si çocuk 164 insanın yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Açıklamada, 300 kişinin üzerlerinde ateşli silahlar ve cep telefonları dahil çalıntı mallar ve yüksek miktarda para ile arabayla ve yaya olarak ülkeyi terk etmek için sınırı geçmeye çalışırken gözaltına alındığı kaydedildi.

TÜRK DÜNYASININ DERDİ BİZİM DE DERDİMİZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kazakistan'daki gelişmele ilgili açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "Açıklamalarımızı Türkiye ve Türk Devletleri Teşkilatı olarak yaptık. İlk gün de yapmak isterdik ama Kazakistan, Türk Devletleri Teşkilatı'nın üyesi değil mi? Üyesi. Kazakistan'ın olmadığı bir toplantıyı gerçekleştirmek doğru olur mu? Olmaz. Bir açıklama yapmak olur mu? Olmaz. Onlarla da istişare ettik. Türk dünyasının derdi bizim derdimizdir" dedi.

NAZARBAYEV BAŞKANLIĞI KENDİ İSTEĞİYLE DEVRETTİ

Kazakistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'e kendisinin devrettiği bildirildi. Nursultan Nazarbayev'in Basın Danışmanı Aydos Ukibay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kazakistan'daki olayların yaşandığı günlerde Nazarbayev'in Nur Sultan'da bulunduğunu ve Cumhurbaşkanı Tokayev'e destek verdiğini belirtti.

KAZAKİSTAN'DAKİ 6 THY PERSONELİ YURDA GETİRİLDİ

Kazakistan'daki olaylar üzerine uçak seferlerinin durdurulması nedeniyle Nur Sultan'da kalan Türk Hava Yolları'nın (THY) 2 kaptan pilotu ile 4 kabin memuru, Dubai aktarmalı seferle Türkiye'ye ulaştırıldı.

RUS ASKER SEVKIYATI SÜRÜYOR

Rusya Savunma Bakanlığı, yüzlerce tank ve zırhlı araçların dev kargo uçaklarıyla Kazakistan'a taşındığını gösteren görüntüleri paylaştı. Rusya'nın Kırgızistan ve Tacikistan'daki üslerinde bulunan birlikleri Kazakistan'a sevk ettiği bildirildi.