Sabah erken saatlerde işe veya okula gitmek durumunda kalan vatandaşlar, günlerin ne zaman daha uzun olacağını merak ediyor. Türkiye'de kış saati uygulamasının kaldırılmasının ardından, gün doğumları daha geç saatlere kaydı. Ancak yaz aylarında, güneşin daha erken doğmasıyla birlikte günler doğal olarak uzuyor. Peki, günler ne zaman uzar, ne zaman kısalır? Güneş ne zaman erken doğmaya başlayacak? İşte günlerin uzayacağı tarih
GÜNLERİN UZAMASI VE KISALMASI NASIL OLUR?
Türkiye, 2016 yılından itibaren enerji tasarrufu amacıyla kalıcı yaz saati uygulamasına geçti. Artık kış saati uygulaması olmadığı için saatler geri alınmıyor. Gündönümü, yılda iki kez yaşanan ve güneş ışınlarının yarımkürelere en büyük açıyla ulaştığı günlerdir. Kış gündönümünde, Kuzey Yarımküre'de yılın en uzun gecesi, Güney Yarımküre'de ise en uzun gündüzü yaşanır.
GÜNLER NE ZAMAN UZAMAYA BAŞLAR?
Yaz saati uygulaması, bir bölgede sabah saatlerindeki gün ışığını azaltarak akşam saatlerinde daha fazla gün ışığı sağlamak amacıyla yapılan bir düzenlemedir. Bu uygulama genellikle ilkbahar başında saatlerin bir saat ileri, sonbahar aylarında ise bir saat geri alınması şeklinde uygulanır.
21 ARALIK'TAN SONRA GÜNLER UZAYACAK MI?
21 Aralık tarihi, Kuzey Yarımküre'de yılın en uzun gecesinin yaşandığı gündür. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüz süreleri uzamaya başlar ve bu süreç 21 Haziran yaz gündönümüne kadar devam eder.
GÜNEŞ NE ZAMAN ERKEN DOĞMAYA BAŞLAYACAK?
2025 yılı itibarıyla, Şubat ayında gün doğumunun saat 08.00 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Mart ayına gelindiğinde bu saat 07.30'a çekilecek. Günlerin uzama süreci, Haziran ayına kadar devam ederek güneşin daha erken doğmasına ve daha geç batmasına neden olacak.