Güneş tutulması canlı yayın! TÜBİTAK Güneş tutulması izle canlı!

Bugün olağanüstü bir doğa olayı olan güneş tutulması gerçekleşiyor. Yılın ikinci ve son güneş tutulması az önce resmen başladı. Ülkemizde gözlendiğinde Güneş'in yaklaşık %50'si Ay tarafından örtülecek ve tüm tutulma yaklaşık 3 saat sürecek. Türkiye saati ile 12.40 – 15.05 arasında meydana gelecek olan bu tutulmanın maksimum evresi saat 13.50'de meydana gelecek ve Güneş diskinin yaklaşık %50'si örtülmüş olacak. Güneş tutulması canlı izleme linkine haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. İşte, TÜBİTAK Güneş tutulması izle canlı...

Günlerdir büyük bir heyecanla beklenen güneş tutulması başladı. Bugün gerçekleşen ve 'parçalı tutulma' niteliğinde olana tutulma, Avrupa, kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu ve Asya'nın batısından izlenebiliyor. Türkiye'de gözlendiğinde Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si Ay tarafından örtülecek ve tüm tutulma yaklaşık 3 saat kadar sürecek. Peki, Güneş tutulması canlı izlenebilecek mi? İşte, Güneş tutulması canlı izleme linki! TÜBİTAK Güneş tutulması izle canlı!

TÜBİTAK GÜNEŞ TUTULMASI İZLE CANLI!

25 Ekim 2022 tarihinde hava şartlarının tutulmayı izlemeye uygun olması durumunda TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi içindeki Bilim Toplum Merkezi (BİTOM) 12:00-15:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak ve özel filtrelere sahip teleskoplarla bu geçiş izlenebilecek.

Parçalı tutulmayı gözleyebilmek için mutlaka özel üretilmiş Güneş filtresine sahip teleskoplar ya da "Tutulma Gözlüğü" kullanılması gerekiyor. Aksi taktirde filtresiz olarak dürbün, teleskop vb optik bir alet ile Güneş'e doğrudan bakıldığında göz retinası ciddi zarar görebilir.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Güneş (ve ay) tutulmaları, Ay'ın dairesel olmayan yörüngesi ve eksen eğikliği nedeniyle sadece tutulma mevsimlerinde meydana gelir ve her yıl en az iki, en fazla beş güneş tutulmasıyla sonuçlanır ve bunların en fazla ikisi tam tutulma olabilir. Bir tam tutulamanın tekrar aynı yerde olabilmesi için 360 ila 410 yıl gibi bir zamanın geçmesi gerekir.

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir.Ay mükemmel bir dairesel yörüngede ve Dünya ile aynı yörünge düzleminde olsaydı, her yeni ayda tam güneş tutulması olurdu. Ayrıca Ay'ın yörüngesi, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesine göre yaklaşık 5 derece eğik olduğu için, gölgesi genellikle Dünya'yı örmez.Tam tutulmada, Güneş diski Ay tarafından tamamen örtülür. Parçalı ve halkalı tutulmalarda Güneş'in sadece bir kısmı gizlenir.