Fatih Sultan Mehmet'in eşi Gülşah Hatun'dan çocuğu var mı? Gülşah Hatun tarihte kimdir?

Gülşah Hatun'un tarihte kim olduğu, çocuğu (şehzadesi) olup olmadığı merak ediliyor. Osmanlı tarihinin en ihtişamlı hükümdarlarından Fatih Sultan Mehmed'in hayatına ışık tutan ve TRT1 ekranlarında yayınlanan dizide bu hafta Gülşah Hatun ile Fatih Sultan Mehmet'in arasındaki buzlar iyice eriyor. Peki, Gülşah Hatun tarihte kimdir? Fatih Sultan Mehmet'in eşi Gülşah Hatun'dan çocuğu var mı?

TRT1 ekranlarında yayınlanan Mehmed: Fetihler Sultanı dizisinde bu hafta Bahar Hatun, Gülşah Hatun'a artık vazifesini yapması gerektiğini söyler. Hala Sultan da bir şehzade doğurmasını diler. Yaşanan bu gelişmelerin ardından izleyiciler "Gülşah Hatun tarihte kimdir? Fatih Sultan Mehmet'in eşi Gülşah Hatun'dan çocuğu var mı?" sorularının yanıtını araştırmaya başladı. İşte merak edilenler...

GÜLŞAH HATUN TARİHTE KİMDİR?

Gülşah Hatun, Osmanlı padişahı II. Mehmed'in ikinci eşidir. Karamanoğulları Beyliği'nden İbrahim Bey'in kızı ya da cariye olduğuna dair görüşler vardır.

Dizide Karamanoğulları Beyliği'nden İbrahim Bey'in kızı olarak gösterilmiştir. Ailesine karşı gelen Gülşah Hatun, Fatih Sultan Mehmet'e kurulan suikastı ifşa etmiş ve hayatını kurtarmıştır.

FATİH SULTAN MEHMET'İN EŞİ GÜLŞAH HATUN'DAN ÇOCUĞU VAR MI?

Fatih Sultan Mehmet'in ikinci eşi Gülşah Hatun'dan bir şehzadesi dünyaya geldi o da şehzade Mustafa'dır.

Karaman Sancakbeyi Şehzade Mustafa'nın annesi Gülşah Hatun; oğlunun sancakbeyliği görevi esnasında 1466-1474 arasında Konya ve Karaman'da bulundu.

Oğlu Şehzade Mustafa'nın 1474 yılında vefatı üzerine Bursa'ya gitti. Hayatını kaybettiği 1487 yılına kadar burada yaşadı. Türbesi kayınpederi II. Murad tarafından yaptırılmış camide bulunmaktadır.

ŞEHZADE MUSTAFA KİMDİR?

Fatih'in Bayezid'den sonraki ikinci oğludur. Karaman'da sancak beyi iken 1474'te esrarengiz bir şekilde ölmüştür.

Doğum: 1451

Ölüm tarihi ve yeri: 1474, Karaman

Ebeveynleri: Fatih Sultan Mehmet, Gülşah Hatun

Büyükanneleri ve Büyükbabaları: II. Murad, Hüma Hatun

Amcaları/Dayıları: Şehzade Alâaddin, Şehzade Orhan, Şehzade Büyük Ahmed, Şehzade Hasan

Kardeşleri: II. Bayezid