Grizu patlaması nedir, neden olur ve nasıl önlenebilir?

Bartın Amasra'da meydana gelen maden patlaması tüm Türkiye'yi derinden etkiledi. 41 vatandaşın yaşamını yitirdiği kazada patlamanın “grizu” nedeniyle gerçekleştiği bildirildi. Konu ile ilgili “Grizu patlaması neden olur ve nasıl önlenir?” sorusu gündeme geldi. İşte grizu patlaması ile ilgili merak edilen bilgiler...

TRT Haber

Türkiye, Bartın Amasra'da meydana gelen maden kazası ile yasa boğuldu. Amasra'da 41 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın sebebi ise "grizu" patlaması olarak açıklandı. "Grizu patlaması nedir, nasıl önlenir ve neden olur?" sorusu da bu bağlamda merak edilen konulardan bir tanesi oldu. İşte grizu patlamasıyla ilgili bilinenler...

İLK İŞARETLER GRİZU PATLAMASI OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

Dönmez, olaya ilişkin "Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması olduğu şeklinde. Galerilerin belli kısmına kadar fayton dediğimiz mini raylı sistem çalışıyor. Bir kısmında ise kadar yayan, elle müdahaleler söz konusu" açıklamasını yapmıştı.

GRİZU PATLAMASI NEDİR?

Belli orandaki metan gazıyla havanın karışımı patlayıcı hale geliyor. Madenlerin kabusu olan grizu, metan gazı ile havanın karışımıyla ortaya çıkan zehirli bir madde. Belirli yoğunluğa ulaştığında patlayıcı haline gelebiliyor.

Patlama için ortamda asgari yüzde 12 oranında oksijen gerekli. Zehirli karışım, 650 santigrat dereceye ulaştığında 2 fazlı bir yanmaya sebep oluyor. Ani genleşme sonrası, önce patlama merkezine doğru çok büyük bir kuvvetle gaz sıkışması meydana geliyor. Ardından büyük tahrip gücüne sahip bir patlama gerçekleşiyor.

PEKİ, GRİZU PATLAMASI NASIL ÖNLENİR?

Grizu patlaması, madenlerde kaza sonucu en fazla ölümün sebebi. Risk, özellikle yaşlı kömür damarlarında çok yüksek. Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi için madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü büyük önem taşıyor.