Grizu patlaması nasıl önlenir? Grizu patlaması nedir, neden olur?

Bartın'ın Amasra ilçesinde meydana geldi. Bölgeye çok sayıda AFAD, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Peki, Grizu patlaması nedir, neden olur? Grizu patlaması nasıl önlenir? gibi sorular gündeme geldi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağında meydana gelen patlama sonrası grizu patlamasına ilişkin detaylar merak konusu oldu. Peki, Grizu patlaması nedir, neden olur? Grizu patlaması nasıl önlenir?

GRİZU PATLAMASI NEDİR, NEDEN OLUR?

Grizu, maden ocaklarının galerilerinde bulunabilen ve belirli konsantrasyonlara eriştiğinde patlayıcı hale gelebilen, zehirli bir gaz.

Kömür madenlerinin kabusu olan grizu, Türkiye'de de sık sık görülmektedir. Özellikle yaşlı kömür damarlarında grizu riski yüksektir. Yasalar doğrultusunda, metan'in havada bulunma oranı, hacimce %1'dir. Bu seviyeye ulaşıldığında acilen önlem alınması gerekmektedir. Eğer %1 üzerine çıkarsa bu karışım, maden ocağı acilen boşaltılmalıdır. Ocak derinliği, eğimi, üretim yöntemi, fay ve çatlak yapılar grizu riskini değiştiren faktörlerdir. Metalin metale sürtmesi, ocakta herhangi bir ateş parçası veya kullanılan çelik ekipmanların ısınması sonucu patlama oluşabilir

GRİZU PATLAMASI NASIL ÖNLENİR?

Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi için madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü büyük önem taşıyor.