Grejuva ateşi nedir? Grejuva ateşi ne zaman, hangi savaşlarda kullanıldı?

Grejuva ateşi ile ilgili bilgiler, Mehmed: Fetihler Sultanı dizisini izleyen tarih meraklıları tarafından araştırılmaya başlandı. Dizide Sultan Mehmed, Haliç'e giriş planları yaparken düşman, Türklere karşı kullanacağı grejuva ateşi gibi ölümcül silahlar yapmayı planlıyor. Şehre getirilen Grejuva ustası Konstantinos'a istediğini verebilecek mi? merakla beklenirken izleyiciler ''Grejuva ateşi nedir? Grejuva ateşi ne zaman, hangi savaşlarda kullanıldı?'' sorularının yanıtını araştırıyor...

Grejuva ateşi gündemde merakla araştırılan konular arasında yerini aldı. "Bizans ateşi, Roma ateşi, Grejuva ateşi, Yunan ateşi, Vahşi ateş, Sıvı ateş" gibi isimlerle de bilinen Rum ateşi; kızgın kömür, kükürt ve zift karışımından oluşan ve Peloponez Savaşı sırasında kullanılan bir karışımdır. İşte grejuva ateşi ile ilgili merak edilenler...

GREJUVA ATEŞİ NEDİR?

Daha sonra MS 660'larda zift, reçine, kükürt, nafta, kireç ve güherçile ile Yunan ateşi zenginleştirilmiştir. Su eklendikçe alevi artar. MS 7. yüzyıldaki geliştirip etkisini arttırma işi Suriyeli bir göçmen olan Kallinikos tarafından geliştirilmiştir.

İLK KULLANIMI

Persler Yunanistan'ı işgal ettiğinde bir deniz savaşı sırasında kullanılmıştır. Dönemin güçlü Pers ordusu, gemilerinin yanmasını engelleyememiştir.

Suda yandığı gibi karada da rahatlıkla yanabilmektedir. Su dökülünce sönmemekte, tersine alevi artmaktadır. Deniz savaşlarında gemilerin geçmesini engellemek için kullanılmıştır. Sönmediği için; bu ateşe maruz kalan tüm insanlar ölüme terk edilir.

Bizans İmparatorluğu, bu ateşi savaşlarda stratejik bir avantaj olarak kullanmış, özellikle İstanbul'un savunmasında önemli bir rol oynamıştır. Roma Ateşi, Bizans filosunun hem savunma hem de saldırı stratejilerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.

Ayrıca, Osmanlı'ya karşı Eflak ve Boğdan prenslikleri de bu ateşi kullanarak etkili bir şekilde karşı koymaya çalışmışlardır.

Bizans imparatorluğunun yıkılmasından sonra bu silahlarda ortadan kalkmış, sonraki yüzyıllarda deniz savaşlarında benzer etkileri yaratabilecek başka teknolojiler gelişmiştir.