“Batman” filminden fırlamış gibi! Tasarımda çığır açan denizaltı geleceğe yön veriyor

Batman filmini aratmayacak bir tasarıma sahip denizaltı 1.3 milyon sterline satışa çıkarıldı. Suffolk ve BAE merkezli Highland Systems, on yolcu kapasiteli Koronos isimli denizaltı ile tasarımda adeta çığır açtı. Katlanabilir tasarımı sayesinde kolayca taşınabilen denizaltı suda suda 80 km/s hıza kadar ulaşabiliyor.

Aksam.com.tr

Muhammed Fatih Karabulut

Tasarımda adeta çığır açan BAE merkezli Highland Systems "Batman" filmini aratmayan bir denizaltı üretti. Özel bir tasarıma sahip olan zırhlı denizaltı 1.3 milyon sterline satışa çıkarıldı. Kronos ismi verilen denizaltı bir Batman filminden fırlamış gibi görünüyor. On yolcu kapasitene sahip denizaltı ticari, kurtarma ve muharebe operasyonları için uygun olarak tasarlandı.

BATMAN DENİZALTI SATIŞTA!

Aksam.com.tr'nin The Mirror UK'den aktardığı habere göre; Suffolk ve BAE merkezli Highland Systems, hibrit geminin "dünya çapında denizaltı üretimine yepyeni bir konsept getirdiğini" söylüyor. Fütüristik hidrodinamik tasarım, nakliye için katlanır kanatlara ve "yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltan, maksimum hızı artıran ve üstün stabilite sağlayan yenilikçi bir gövde tasarımına" sahip.

Dokuz metre uzunluğundaki Kronos, suda 80 km/s, dalgaların altında 50 km/s hıza ulaşabiliyor. 250 metreye kadar derinliğe inebilen denizaltı 36 saat sürecek bir hava besleme sistemine sahip. Hibrit bir sisteme sahip olan motor ile dizel ve elektrikli olarak 1.200 beygir gücü üretebiliyor ve 54 saatlik seyahat süresi sağlıyor.

Denizaltının iç tasarımında uyarlanabilir aydınlatma, klima ve otomatik yaşam destek sistemi bulunuyor. Şirket, Kronos'un BAE'de üretileceğini söylüyor ancak henüz bir teslimat tarihi açıklanmadı. Highland Systems ayrıca, kaptan dahil altı mürettebat üyesiyle birlikte gemide altı kişiye kadar ağırlayabilen 'trimaran' adlı benzersiz bir süper yat da yapıyor.

Denizaltılar, 20. yüzyılın başlarından bugüne kadar askeri çatışmaların önemli bir parçası olmuştur. Bu yılın başlarında Rus Donanması, kıyı şehirlerini yok edebilecek yeni bir süper denizaltı konuşlandırdı .

600 fit uzunluğundaki Belgorod, 30.000 ton ağırlığında ve 80 fit uzunluğunda altı adet Poseidon nükleer torpido ile donatıldı.

Şaşırtıcı boyutu, Belgorod'u son kırk yılda inşa edilmiş en büyük denizaltı haline getirirken, Poseidon dünyanın herhangi bir yerinde inşa edilmiş en büyük torpidodur ve normal bir denizaltıdan fırlatılan balistik füzenin iki katı büyüklüğündedir.

İngiltere'nin en büyük nükleer denizaltılarından biri olan HMS Audacious, Putin ile Birleşik Krallık arasındaki gerilimin artmasıyla bu yılın başlarında Cebelitarık'a geldi.