Google paylaştı: Sedad Hakkı Eldem kimdir?

Google, 20 Aralık 2023 tarihinde Sedad Hakkı Eldem'in 115. yaş günü için paylaşımda bulundu. Ayrıca Google kullanıcısı olan birçok insan, ''Sedad Hakkı Eldem kimdir?'' sorusunu da araştırmaya başladı. İşte detaylar…

Google, 20 Aralık 2023 tarihinde paylaştığı görsel ile Sedad Hakkı Eldem'in 115. yaş gününü kutladı. Google'ın paylaşımının ardından birçok vatandaş, ''Sedad Hakkı Eldem kimdir?'' sorusunu da sormaya başladı. Peki Google'ın yaş gününü kutladığı Sedad Hakkı Eldem kimdir?

SEDAD HAKKI ELDEM KİMDİR?

Google'ın paylaşımın ardından birçok insan, ''Sedad Hakkı Eldem kimdir?'' sorusunu araştırmaya başladı. Nitekim Sedad Hakkı Eldem 108 yılında İstanbul'da doğdu. Babası İsmail Hakkı Bey diplomat olarak görev yaptı. Ayrıca babasının mesleği nedeniyle çocukluğunu Cenevre, Münih ve Zürih gibi Avrupa şehirlerinde geçirdi. Osmanlı üst sınıfına mensup bir aile çocuğu olan Sedad Hakkı Eldem, Fransızca ve Almanca dillerine oldukça hakimdi. Ayrıca 1924 yılında İstanbul'a dönerek 1928 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mimarlık bölümünü tamamladı.

Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde çalışmalar yapan Sedad Hakkı Eldem, klasik Osmanlı mimarisi üzerinde de araştırmalar gerçekleştirdi. Ayrıca mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük yaptı. Bunun yanı sıra tarihi yapıların korunması ile ilgili 1941 ve 1945 yılları arasında Eski Eserleri Muhafaza Encümeninde, sonrasında ise 1962 ve 1978 yılları arasında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nda görev yaptı. Öte yandan 1986 yılında Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü kazandı.

GOOGLE PAYLAŞTI: 115. YAŞ GÜNÜ

Google, Sedad Hakkı Eldem'in yaş gününün üzerine paylaşımda bulunarak Türkiye'deki birçok insanın ilgisini çekti. Ayrıca birçok insan, ''Sedad Hakkı Eldem kimdir?'' sorusunu araştırmaya da başladı. Öte yandan bu sorunun cevabı yukarıda yer alıyor. Ayrıca eserlerinden bazıları şu şekilde sayılabiliyor;

1934 Maçka'daki Firdevs Hanım Evi.

1951-55: Emin Onat ile İstanbul Adalet Sarayı binası.

1937-1938: Ankara Gümrük ve Tekel Müdürlüğü.

1972-1974: Hamdi Şensoy ile beraber Taksim Atatürk Kitaplığı.

1975-1980: Tarabya'da Rahmi Koç evi.