Genç yaşta sinyal veriyor! Bu belirtiler Alzheimer'ın erken dönem habercisi!

65 yaş ve üzeri kişilerde oldukça yaygın olarak görülen Alzheimer her insanın korktuğu hastalıklardan bir tanesidir. Beyin hücrelerinin zamanla ölmesiyle oluşan ve bunama (demans) olarak da bilinen unutkanlığın tıbbi ismi Alzheimer aslında çok uzun yıllar önce belirti verebiliyor.

Beyin hücrelerinin zamanla ölmesine bağlı olarak yaşlılıkta görülen Alzheimer uzun yıllar öncesinden belirti vermeye başlıyor. Birçok beyin fonksiyonunun yerine getirilemediği bu hastalık aynı zamanda bir demans türüdür. Bazı Alzheimer belirtileri yıllar öncesinde henüz genç yaşta ortaya çıkıyor.

Alzheimer, çoğunlukla 65 yaş ve üzeri kişilerde görülse de uzun yıllar öncesinde erken dönem belirtileri ortaya çıkıyor. Genellikle küçük çaplı hafıza sorunları ile başlayan rahatsızlıklar ileride daha ciddi boyutlara ulaşabiliyor.

ALZHEİMER'IN ERKEN DÖNEM BELİRTİLERİNE DİKKAT

Alzheimer, beyinde anormal protein depolanması ve sinir hücre kaybı ile seyreden bir hastalık. Beyindeki değişiklikler hastalığın bulgularının ortaya çıkmasından 20-30 yıl önce başlıyor. Günümüzde Alzheimer tanısını kesinleştiren, objektif olarak ölçebilen, normal veya patolojik biyolojik süreçleri tanımlayan veya tedavi yanıtını değerlendirebilen biyoişaretleyiciler yaygın olarak kullanılıyor.

GENÇ YAŞTA SİNYAL VERİYOR

Alzheimer hastalığı iç görüyü erken dönemden itibaren bozabilen bir hastalık olduğu için hastalar çoğu zaman içinde bulundukları durumun farkında olamayabiliyor ve hekime gitmeyi reddedebiliyor. Hasta yakınlarının Alzheimer'a yönelik belirtileri fark ettikleri zaman gecikmeden hekime başvuruyu sağlamalarının son derece önemli.

YAKIN ZAMAN HATIRLANMAMAYA BAŞLIYOR

Sinsi ilerleyen bir hastalık olan Alzheimer sıklıkla yakın bellek kusurlarıyla başlıyor. Hastalık yeni bilgi öğrenmeye engel olup önce en yeni yaşanmışlıkların silinmesine neden oluyor. Yakın geçmişteki kişisel ve aktüel olaylar, bir gün önce yaşanılanlar unutulurken, eskiye ait yaşantılar ise hatırlanıyor. Hastalık ilerledikçe eski anılar da hafızadan siliniyor.

EŞYALAR KAYBEDİLİYOR

Eşyaları uygunsuz yerlere koyma ve bulamama, aynı soruları tekrar tekrar sorma, kelime bulma güçlüğü ve konuşurken konuyu unutma sorunları da sık görülen erken dönem belirtilerinden.

Alışılagelen rutin işleri ve hobileri yapmakta güçlük (yemek yapma, araba kullanma, tamirat, dikiş dikme), bir işi başlatamama, yargılama ve karar vermede güçlük çekme ile konsantre olamama da hastalarda sıkça görülüyor.

ZAMAN VE YER ALGISI BOZULUYOR

Yer ve zamanın farkında olamama gibi sorunlar yaşanıyor. Özellikle bilinen yollarda kaybolma, yön bulmakta güçlük yaşama da Alzheimer hastalığının tipik belirtilerini oluşturuyor.

ÇEVREYE İLGİ AZALIYOR

Kişisel görünüşe ve başkalarına karşı kayıtsızlık gibi sorunlar yaşanıyor. Alzheimer ilerledikçe çevreye karşı ilgi azlığı gelişiyor, örneğin hasta hobilerini yapmada isteksiz olabiliyor, ev ile ilgili sorumluluklarından vazgeçiyor.