Donanımhaber
Bilim insanları tarafından yapılan yeni araştırma Ay ile ilgili ilginç bilgileri ortaya çıkardı. The Planetary Science Journal'da yayınlanan bir makaleye göre Ay'ın yüzeyinde gömülü olan buz tabakaları su ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilir.
Donanımhaber'de yer alan habere göre; Yapılan araştırma, Ay'ın milyarlarca yıl geriye giden simülasyonlarına bakıyor. O zamanlar, Ay kabaca her 22.000 yılda bir, yüzeyini lav havuzlarıyla kaplayan devasa bir volkanik patlamalar yaşıyordu. Günümüzde onları Maria olarak bilinen Ay'ın yakın tarafındaki koyu lekeler olarak görebilirsiniz. Ay'ın uzak tarafındakilerinin ise devasa asteroit çarpmalarından kaynaklandığı düşünülüyor.
Bu yeni araştırma, volkanların Ay'ın kutuplarının etrafında belki de düzinelerce, hatta yüzlerce metre kalınlığında buz tabakaları bırakmış olabileceğini düşündürmekte. Bu yeni donmuş su teorisi, Ay volkanlarının kısa bir süre için ince bir atmosfer oluşturmuş olabileceğini veçoğunlukla karbon monoksit ile su buharından oluşan bulutları fırlatmış olabileceğine dair daha fazla kanıt getiriyor.
Bununla birlikte, geleceğin astronotlarına içmek için eski don suyu aramaya gitmelerini önermekle ilgili küçük bir sorun var. Çünkü Ay'da bulunan sular, muhtemelen birkaç metre regolitin (Ay tozu) altına gömülü. Ancak bu sorunu çözmek için astronotların yanında taşıyabilecekleri ekipmanlar geliştirilebilir.