‘Gamalı Haç Yayınları!' kaynak sayıldı... Profesör, ‘hakemli dergi'yi hackledi!

Prof. Dr. Recai Coşkun'un içeriği ve kaynakçası uydurma olan bir makalesi, üst düzey ‘akademik' dergi Social Sciences'te yayımlandı. Yaşanan olay akıllara ‘Sokal Vakası'nı getirdi.

Kadir Tekin

Prof. Dr. Recai Coşkun, içeriği ve kaynakçası tamamen uydurma olan bir makalesini bilinçli bir şekilde üst düzey 'akademik' dergi Social Sciences'e gönderdi. Coşkun'un gönderdiği ''Bilgelik Olarak Dijital İşletmecilik' Comte'un 'Religion of Humanity'sinden Sonra Sosyal Bilimler İçin Yeni Bir Felsefi Açılım Sunulabilir mi?'' isimli bu 'uydurma' makale ise dergide yayınlandı.

KİMSE OKUMAMIŞ

Makalenin yayımlanmasıyla birlikte kimsenin makaleyi okumadığı ve herhangi bir filtreden geçmediği açığa çıktı. Coşkun, kanıt niteliği taşıyan bu olayla birlikte Türk akademisinin halini gözler önüne sermiş oldu. Prof. Coşkun'un makalesindeki kaynakça kısmında yer alan kaynak isimlerinin ise absürt bir şekilde 'uydurulmuş' olduğu ise net bir şekilde fark ediliyor. Coşkun'un makalesi, akıllara 1996 yılında yaşanan 'Sokal Vakası'nı getirdi.

DERGİNİN YAYIN KURULUNDA 70 PROFESÖR VAR

İzmir Bakırçay Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Recai Coşkun'un kaleme aldığı makale, 1 Kasım'da yayımlandı. Editörlüğünü Prof. Dr. Nurcan Metin'in yaptığı Social Sciences dergisindeki skandal, sosyal medyada çok konuşuldu. Derginin yayın kurulunda ise 70 profesör bulunuyor.

'SOKAL VAKASI' NEDİR?

New York Üniversitesi'nde fizik profesörü olan Alan Sokal, 1996 yılında "Aşılan Sınırlar: Kuantum Kütleçekiminin Dönüşümsel Bir Betimlemesine Doğru'' isimli bir makale gönderdi. Sokal'ın, uydurma olarak yazıp gönderdiği makale, "Science Wars" (Bilim Savaşları) adlandırması ile yayımlandı. Bu yayım sonrasında makalenin hakem incelemesinden yoksun ve kimse tarafından okunmadan yayınlanmadığı ortaya çıkmış oldu.

Social Sciences dergisinde yayımlanan makaledeki kaynakçada, "Gamalı Haç Yayınları, Hurafe Yayınları" ve "M.Ö. 3000 bin yılı" gibi absürd ifadeler bulunuyor.