Gadir Hum bayramını kimler kutlar? Gadir Hum bayramı ne zaman 2024?

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Gadir-i Hum Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed'in hicretin 10. yılında veda haccı dönüşü Hazreti Ali'yi taltif ettiği gün olarak anılan Gadir-i Hum Bayramı, her sene Hicrî Zilhicce ayının 18'inde kutlanır. Peki Gadir Hum bayramı ne zaman 2024? Gadir Hum bayramını kimler kutlar? İşte konuyla ilgili merak edilenler...

Gadir Hum bayramı, her yıl Zilhicce ayının 18'inde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Gadir Hum bayramında sabahın erken saatlerinde türbelere akın eden vatandaşlar buralarda kurban keserek, büyük kazanlarda hazırlanan, içerisinde buğday-et karışımının olduğu 'Hirise' adı verilen güne özel yemeği hazırlar. Peki Gadir Hum bayramı ne zaman 2024? Gadir Hum bayramını kimler kutlar? İşte detaylar...

GADİR HUM BAYRAMI NE ZAMAN 2024?

Gadir Hum Bayramı, Şii Müslümanlar tarafından Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramına ilaveten Hicri takvime göre Zilhicce Ayı'nın 18. günü üçüncü bir bayram olarak kutlanır.

Gadir-i Hum Bayramı 2024 yılında Haziran'ın 24'ünde idrak edilecek.

Gadir-i Hum Bayramı, Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed'in hicretin 10. yılında veda haccı dönüşü Hazreti Ali'yi taltif ettiği gün olarak her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanır.

Gadir-i Hum Bayramı'nda; oruç tutmak, dualar etmek, öğle vaktine yarım saat kala iki rekat namaz kılmak gibi ibadetler yerine getirilir.

Kurban keserek, büyük kazanlarda hazırlanan, içerisinde buğday-et karışımının olduğu 'Hirise' adı verilen özel yemek hazırlanır.

GADİR HUM BAYRAMINI KİMLER KUTLAR?

Şii mezhebine mensup kişiler tarafından benimsenen Gadir Hum bayramı, Peygamber'in vefatından sonra devlet yönetiminin Hz. Ali'ye ve onun soyundan gelenlere ait olduğu düşüncesi etrafında birleşen çeşitli gruplar tarafından kutlanır.

İslam Tarihinde ilk kez (352/963) Bağdat'ta Büveyhiler devrinde kutlanmaya başlayan Gadir-i Hum bayramı, ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde Hatay, Adana ve Mersin'de yaşayan Arap Aleviler tarafından kutlanmaktadır.