Film sahneleri gerçek oluyor! Geleceğe yön verecek “Batman” denizaltı tasarımı şok etkisi yarattı

Film ve dizilerdeki ütopik tasarımlar teknolojinin gelişmesiyle beraber gerçek olmaya başladı. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Highland Systems, Kronos isimli zırhlı denizaltı ile tasarımda adeta çığır açtı. 10 kişiye kadar taşıma kapasitesi bulunan Kronos denizaltı suyun üstünde saatte 80 km hıza ulaşabiliyor. Özel tasarımlı denizaltı 1.3 milyon sterline satışa çıkarıldı.

Aksam.com.tr

Muhammed Fatih Karabulut


Teknoloji geliştikçe birçok ulaşım aracının farklı tasarımları ortaya çıkıyor. Üreticiler, zaman zaman tasarım krizi yaşadıkları zaman bilim kurgu film ve dizilerinden ilham alıyor. Suffolk ve BAE merkezli Highland Systems tarafından geliştirilen Kronos isimli denizaltı da buna en büyük örneklerden bir tanesi.

GELECEĞE YÖN VERECEK TASARIM

Ukraynalılar tarafından kurulan ve şu anda BAE ile Birleşik Krallık arasında bulunan Highland Systems, kendisini savunma dünyasının Ar-Ge ve proje yönetimi çetesi olarak tanımlıyor. Kronos, her ne kadar zırhlı bir tasarıma sahip olsa da yasal olarak satılmasında hiçbir problem bulunmuyor.

Dokuz metre uzunluğundaki Kronos, su altında 80 km/s, su üstünde ise 50 km/s hıza ulaşabiliyor. 250 metreye kadar derinliğe inebilen denizaltı 36 saat sürecek bir hava besleme sistemine sahip. Hibrit bir sisteme sahip olan motor ile dizel ve elektrikli olarak 1.200 beygir gücü üretebiliyor ve 54 saatlik seyahat süresi sağlıyor.

FİLM SAHNELERİNDEN FIRLAMIŞ GİBİ

Kronos, film sahnelerini aratmayan tasarımıyla dünya çapında büyük ilgi uyandırdı. Batman filminde kullanılan teknolojik araçlara benzeyen denizaltı yukardan bakıldığı zaman okyanusun derinliklerindeki manta vatozuna benzetiliyor.

Denizaltının iç tasarımında uyarlanabilir aydınlatma, klima ve otomatik yaşam destek sistemi bulunuyor. Şirket, Kronos'un BAE'de üretileceğini söylüyor ancak henüz bir teslimat tarihi açıklanmadı. Highland Systems ayrıca, kaptan dahil altı mürettebat üyesiyle birlikte gemide altı kişiye kadar ağırlayabilen 'trimaran' adlı benzersiz bir süper yat da yapıyor.

KANATLARI KATLANABİLİYOR

Tasarımda portatif bir yapıya sahip olan Kronos'un taşıması daha kolay olması amacıyla kanatları katlanılabiliyor. Pilotla beraber on bir mürettebatı ağırlayabilen denizaltının birçok firmaya yön vereceği konuşuluyor.