F-35 mi yoksa Eurofighter Typhoon mu? İşte dünyanın en pahalı savaş uçakları...

Ülkelerin muharebe gücüne güç katan savaş uçakları, birbirlerine karşı gösterdikleri teknolojik üstünlük, gelişmişlik seviyesi ve atış gücü gibi faktörlerle ön plana çıkıyor. 2023 yılı için hazırlanan en pahalı savaş uçakları listesinde, son dönemde yaşanan teknik arızalar nedeniye sıkça tartışma konusu olan F-35 ve Türkiye'nin almayı planladığı Eurofighter Typhoon gibi jetler bulunuyor. Son teknolojiyle donatılmış 5. nesil F-35 ile Avrupa Birliği üretimi Eurofighter Typhoon arasındaki fiyat ve teknik farklar ise bir hayli dikkat çekiyor. İşte 2023 yılının en pahalı savaş uçakları listesi...

aksam.com.tr

Sık sık yaşanan arıza ve kazalarla gündeme gelen F-35 mi yoksa Türkiye'nin AB'den almak istediği Eurofigter Typhoon mu daha pahalı? Hazırlanan bu listede F-16'dan Euofighter Typhoon'a, ABD'nin hiçbir üttefikine satmadığı F22'den tartışmaların odağındaki F35'e kadar birçok savaş uçağının maaliyeti hesaplandı. İşte detaylar...

ÜRETİM MALİYETLERİ DUDAK UÇUKLATIYOR... HANGİSİ DAHA PAHALI: EUROFİGHTER TYPHOON MU YOKSA F-35 Mİ?

Türkiye, ABD ile yürütülen F-16 müzakelerinin ardından sürpriz bir hamle yaparak AB üretimi Eurofihter Typhoon satın almak için harekete geçti. F-16 tedarikinde sürecin devam ettiği günlerde ilk etapta 20, sonraki süreçte de 20 olmak üzere toplamda 40 adet Eurofighter Typhoon alınacağı açıklandı.

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen KAAN, Hürjet ve Kızılelma gibi son teknolojik uçakların TSK'ya teslim edilene kadarki süreçte Mehmetçik'in hava hakimiyetinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

aksam.com.tr'nin çevirdiği haberde, dünyanın en pahalı savaş uçakları ucuzdan pahalıya doğru sıralandı. İşte detaylar:

UYGUN FİYATLI ALTERNATİF: F-16 BLOK 70/72

Lockheed Martin tarafından üretilen F-16'nın Block 70 ve 72 konfigürasyonları, hafif ve yüksek manevra kabiliyetiyle ön plana çıkıyor. Eski versiyonu 30 milyon dolar olan F-16 Blok 70/72 konfigürasyonları, 63 milyon dolardan alıcı buluyor.

TAŞIYICI TABANLI JET: F/A-18E/F SUPER HORNET

F/A-18 Super Hornet, 90'ların sonunda eski Hornet'lerin A, B, C ve D varyantlarının yerini aldı. Taşıyıcı tabanlı bir uçak olmasına rağmen, onu yalnızca yer tabanlı bir uçak olarak kullanmayı amaçlayan ülkelerden oldukça ilgi gördü. Satış fiyatının ise 66,9 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Bu jetin en pahalı versiyonu olan EA-18G Growler, 125 milyon dolara varan fiyat etiketiyle özel bir elektronik savaş uçağı olma özelliğini taşıyor.

ÇOK ROLLÜ SAVAŞ UÇAĞI: SHENYANG FC-31

Çin Halk Cumhuriyeti tarafından geliştirilen çok rollü bir savaş uçağı olan Shenyang FC-31, J-35 veya J-31 olarak da biliniyor.

ABD askeri ve sanayi yetkililerine göre, J-31'in operasyonel hale gelmesiyle F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon ve F/A-18E/ gibi mevcut dördüncü nesil savaş uçaklarından daha iyi performans göstermesi bekleniyor. Shenyang FC-31, 70 milyon dolardan alıcı buluyor.

PİYASANIN EN UCUZ 4.5 NESİL SAVAŞ UÇAĞI: SAAB JAS 39E/F GRİPEN

İsveç tarafından üretilen AS 39 Gripen, piyasadaki en ucuz yeni 4 veya 4,5 nesil savaş uçaklarından biri olmasıyla ünlendi.

Maliyeti parça başına 30 milyon dolara kadar düşerken, bu kadar gelişmiş bir savaş makinesi için bu fiyatın oldukça ucuz olduğu belirtiliyor.

Saab'nın son yıllarda fiyatı düşürmesiyle birlikte Gripen bir kez daha uluslararası pazarda aranan bir jet haline geldi. İsveç, söz konusu jeti 85 milyon dolardan ihraç ediyor.

HAKKINDA AZ ŞEY BİLİNEN 5. NESİL SAVAŞ UÇAĞI: CHENGDU J-20

Çin'in 5. nesil jeti olan Chengdu J-20 hakkında çok az şey biliniyor.

J-20 de tıpkı F-22 gibi dış ülkelere ihraç edilmiyor. Hazırlanan raporlara göre Chengdu J-20'nin maliyetinin 100 milyon doların üzerinde olduğu ifade ediliyor.

ALTERNATİFLERİNE GÖRE PAHALI: DASSAULT RAFALE

Hazırlanan raporlara göre Rafale'nin parça başı maliyeti ortalama 100 milyon dolar. Yaklaşık 115 milyon dolara alıcı bulan Rafele'nin gelişmiş savaş uçakları arasında pahalı fiyat etiketine sahip olması olumsuz özellik olarak kayıtlara geçiyor.

1 SAATLİK MALİYETİ 29 BİN DOLAR: BOEİNG F-15EX

Boeing F-15EX, 117 milyon dolarlık fiyat etiketiyle alıcı buluyor.

Operasyonel maliyetleriyle dikkat çeken Boeing F-15EX, saatte 29 bin dolar yakıyor.

AB'NİN EN ÖNEMLİ JETİ: EUROFİGHTER TYPHOON

AB bölgesindeki alıcılara uygun fiyattan verilen Eurofighter Typhoon'un AB dışında tanesinin 124 milyon dolardan satıldığı beirtiliyor.

MSB kaynaklarından yapılan açıklamada, toplamda 40 adet Eurofighter Typhoon alınacağı ifade edilmişti.

TAMAMİYLE 1. SINIF: F-22 RAPTOR

Lockheed Martin tarafından ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilen beşinci nesil, tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun gizli taktik savaş uçağı F-22, birinci sınıf özelliklerle öne çıkıyor.

Son derece güvenilir gizlilik teknolojisine sahip olması ve sınıfının en iyilerinden biri olarak tanınmasına karşın, F-22'nin ABD'ye ortalama maliyeti yaklaşık 143 milyon dolar!

TARTIŞMALARIN ODAĞINDAKİ CANAVAR: F-35

Lockheed Martin tarafından üretilen F-35, yaşanan arıza ve kazalarla sık sık tartışma konusu oluyor. Alternatiflerine göre oldukça pahalı olan bu savaş uçağının ortalama satış fiyatı ise ortalama 175 milyon dolar.

Saatte 100 bin dolara kadar işletme maliyetine sahip bu savaş uçağının bakım masrafları da eklendiğinde pek alıcısının olmadığına dikkat çekildi.

Son teknolojiyle donatılan F-35 savaş uçağı, dünyanın en pahalı savaş uçağı listesinin ilk sırasında yer alıyor.