Aksam.com.tr
Sinan Başhan
ABD'nin hava savunma kuvvetleri olan USAF'ın, F-15 Eagles'ı, Kadena Hava Üssü'nden çıkardığı haberlerinin ardından ABD'li ve Japon yetkililer, F-22 Raptorlarının F-15 Eagles'ın yerini alacağını bildirdiler. Japon Savunma Bakanı da 1 Kasım 2022'de bir düzine F-22 Raptor'un, Japonya'nın Okinawa adasındaki Kadena Hava Üssü'ne dönüşümlü olarak konuşlandırılacağını doğruladı.
ABD, Kuzey Kore ve Çin'den gelen tehditlere karşı Japonya'daki Kadena Hava Kuvvetleri Üssü'ne F-22 Raptorlarını konuşlandıracak.
Bu karar, bölgede Çin ve Kuzey Kore'nin tehditlerinin arttığı bir zamanda gelmesi, oldukça manidar bir hamle olarak görülüyor.
Daha önce Kuzey Kore yönetimi, bir uzun menzilli balistik füze ve iki kısa menzilli füzeyi test ederek 30. füze fırlatmasını gerçekleştirmişti. Pyongyang, füze fırlatmalarının Güney Kore, ABD ve Japonya'nın "provokasyonlarına" bir yanıt olduğunu vurgulamıştı.
Bu arada Güney Kore Ulusal Savunma Bakanı Lee Jong-sup, Seul ve Washington'un büyük ölçekli ortak Vigilant Storm tatbikatını 5 Kasım'a kadar bir gün daha uzatmaya karar verdiğini açıkladı.
F-22 RAPTORLAR, F-15 EAGLES'IN YERİNİ DOLDURABİLECEK Mİ?
USAF, modernizasyon planının bir parçası olarak F-15 Eagles'ı, Kadena Hava Üssü'nden emekli ediyor. Hizmet, bu ay geçici bir önlem olarak dördüncü ve beşinci nesil savaşçıların konuşlandırılmasına başlayacak.
ABD ordusu, F-15 jetlerini önümüzdeki iki yıl içinde üsten kademeli olarak emekli edecek ve onları daha gelişmiş yeteneklere sahip kalıcı birimlerle değiştirecek. Japon Savunma Bakanı, ABD ordusunun Kadena tesisinde rotasyon halinde F-22 hayalet uçaklarını şimdilik altı ayda bir yerleştirmeyi planladığını söyledi.
Uzmanlar, F-22'lerin Kadena üssünde konuşlandırmanın iyi bir seçim olduğunu ifade ediyor.
ÇİN OLDUKÇA FAZLA BALİSTİK FÜZE CEPHANELİĞİNE SAHİP
Eagles'ın, Kadena'dan ayrıldığına dair ilk raporların ardından analistler, Çin'in bölgesel konumunu güçlendireceğini savunarak, ABD'nin bu hamlesini eleştirmeye başlamışlardı.
Bunun üzerine, Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi'nin kıdemli üyesi ve Savunma Programı Direktörü Stacie Pettyjohn, "F-15'lerin kaldırılmasının Hint-Pasifik'teki Amerikan savaş gücünü önemli ölçüde "azaltmadığını" belirtti. Bunlar, PLA'nın sofistike ve katmanlı hava savunmaları göz önüne alındığında Çin'e karşı bir savaşa fazla katkıda bulunmayacak olan eski 4. nesil uçaklar." olduğunu belirtti.
Pekin yönetimi, hava üslerine hızla saldırabilecek, oldukça büyük bir seyir ve balistik füze cephaneliğine sahip. Pettyjohn, Kadena'daki uçağa "oturan ördekler" olarak atıfta bulundu ve balistik ve seyir füzeleri tarafından yerde hasar göreceğini veya imha edileceğini ima etti.
Çin, yeni nesil uzun menzilli havadan havaya füzeler geliştirmede ve sensör yeteneklerini sürekli olarak geliştirmede önemli adımlar attı. Bunlar, bir Tayvan işgali durumunda ABD ve müttefiklerinin Çin ordusuna karşı caydırıcı önlemleri için çok önemli zorluklar olarak görülüyor.