F-16 krizi ülkeyi ikiye böldü! General devreye girdi...

Romanya'nın Norveç'ten ikinci el F-16 alma girişimi ülkede krize neden oldu. Savaş uçaklarının bakımlarının yeterli olmadığını öne süren bir grup alıma karşı çıktı. Rumen General İncicaş ikinci el F-16'lara muhalefet edenlere, uçakların çalışır durumda olduğunu ve modernize edileceğini savunarak cevap verdi.

aksam.com.tr

Norveç'ten ikinci el F-16 tedariki bir süredir Romanya'da ülke gündemini meşgul ediyor. Alımı savunan Rumen General Teodor İnciçaş, katıldığı Yeni Strateji Merkezi tarafından düzenlenen Karadeniz ve Balkanlar Güvenlik Forumu konferansında ülkesinin F-16 satın alma programları hakkında konuştu.

F-16 TARTIŞMASI ÜLKEYİ KARIŞTIRDI

General İncicaş, "2017'den beri Romanya 12 F-16 uçağı satın aldı. Norveç ile iki F-16 filosu için daha görüşme halindeyiz" dedi.

Rumen General, protestocuların Romanya'nın ikinci el uçak satın alması eleştirilerine yanıt vererek, uçakların tamamen çalışır durumda olduğunu ve modernize edileceğini ifade etti.

ROMANYA'DAN İKİNCİ EL F-16 TEDARİKİ

Romanya, Norveç'ten ikinci el F-16 Fighting Falcon savaş uçağı tedarik edecek. Program, toplamda 32 adet F-16'nın tedarik edilmesini içeriyor.

Romanya Hava Kuvvetleri (RoAF)'nin "Çok Amaçlı Uçak Programı" kapsamında, Norveç'ten 32 adet Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon tedarik edilmesi planlanıyor.

Onaylanan plan doğrultusunda; Norveç'in hizmetten çıkaracağı 32 adet F-16 savaş uçağının, yaklaşık 450 milyon Euro bedel ile satın alınması planlanıyor. Aynı zamanda uçakların operasyonel kabiliyetlerinin arttırılması için gerekli lojistik destek ve tamamlayıcı mal ile hizmet paketi de ABD'den tedarik edilecek.

Projeye göre uçaklar, Norveç tarafından Romanya'ya operasyonel durumda teslim edilecek. Daha sonra ise M6.X konfigürasyonuna yükseltilecekler.

Bir üst düzey yetkili, düzenlenen satın alma programının F-35'lere bir geçiş olduğunu ve bu on yılın sonunda Romanya'nın F-35 almak istediğini doğruladı.

"İnsanlar kullanılmış uçak aldığımızı işaret ediyor. Değil! Tamamen çalışır durumda ve kullanımda olan F-16'ları satın alıyoruz. F-16'lar tamamen çalışır durumda ve bunun üzerine onları da yükseltmek istiyoruz."