2022 EYT sürecinde son durum nedir, ne zaman çıkacak? EYT'de yeni gelişme var mı?

EYT'lileri ilgilendiren erken emeklilik ile ilgili son olarak Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklama yapıldı. Tek bir formül üzerinde durulduğunu ve masadaki tek konu olduğunu dile getiren Bakan Bilgin, son duruma ilişkin detayları paylaştı. Peki EYT'de yeni gelişme var mı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili başlatılan görüşmelerde son durum nedir, ne zaman çıkacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sürecine ilişkin yeni gelişmeler heyecanla bekleniyor. Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren EYT'nin bu yıl sonuna kadar bir çözüme kavuşması bekleniyor. Söz konusu yasa çıkması durumunda bir çok kişiye emeklilik hakkı tanınmış olacak.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

EYT ile ilgili yıl sonuna kadar çalışmayı tamamlayacaklarını söyleyen Bilgin, Ocak ayı civarında bunu Meclis'e sunmayı planladıklarını dile getirmişti.

Bilgin, EYT düzenlemesinin içeriğine yönelik olarak bakanlık bünyesinde kurulan bir ekiple yürütülen çalışma neticesinde en uygun formülün devreye sokulacağını söylemişti.

Birkaç alternatif ve önerinin değerlendirildiği çalışma kapsamında sendikalarla diyalog halinde olunacak.

Milyonlarca insanın beklediği EYT'de artık sona doğru yaklaşılıyor. Son Kabine sonrasında Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in açıklaması dikkat çekti. Bunlardan birincisi EYT ile ilgili.

Bakan Bilgin, "Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor bu doğru değil. Şu an masamızda sadece bir tane EYT formülü var" dedi. Bakan Bilgin ayrıca "Daha çalışmamız sürüyor, birçok aşamadan geçecek" ifadelerini kullandı. Bakan Bilgin belli bir yaş sınırı mı olacak sorusuna ise "bakalım" yanıtını verdi.

TEK FORMÜL HANGİSİ?

Kulislerde konuşulan şu; erkeklerde 9 bin gün, kadınlarda 7 bin 200 gün yani 25 yıl ve 20 yılı tamamlayanlar 8 Eylül 1999 öncesi işe girmişse emekli edilecekler.Bu kapsamda Türkiye'de 1 milyon kişinin olduğu belirtiliyor ve her yıl 450 bin kişi emekli oluyor. 2023 yılında düzenlemenin hayata geçmesiyle beraber o yıl Türkiye'de 1.5 milyon kişi emekli olacak.Kuvvetle muhtemelen Bakanın masada olduğunu belirttiği formül buymuş gibi görülüyor. Tabi başka formüller de gündeme gelebilir. Çalışmaya son şekli verildikten sonra Cumhurbaşkanlığı onayına sunulacak ve oradan çıkacak nihai metin TBMM gündemine getirilecek.