Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT'de son durum nedir, ne zaman tamamlanacak? 2023 EYT kimleri kapsıyor, şartları nelerdir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sürecine ilişkin yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Yıl sonuna kadar tamamlanması beklenen EYT ile ilgili son gelişmeyi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik duyurdu. Söz konusu yapılan açıklama ile birlikte ''EYT'de son durum nedir, ne zaman çıkacak, kimleri kapsıyor, şartları nelerdir'' sorularına yanıtları merak konusu oldu.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası için için geri sayım başladı. Prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak EYT ile emeklilik hakkı tanınacak. Uzun süredir gündemde yer alan 8 Ekim 1999 öncesinde sigorta kaydı olan vatandaşların yakından takip ettiği "EYT'de son durum nedir, ne zaman çıkacak? 2022 EYT kimleri kapsıyor, şartları nelerdir?" soruların yanıtları haberimizde.

EYT NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret, EYT, memur zammı gibi gündeme ilişkin merak edilenleri yanıtladı.

Bakan Bilgin; "Daha önce de açıkladım. Teknik çalışmaları tamamlanmamış bir çalışma EYT. Bu grubun bazı istisnaları da var. Doğum, askerlik borçlanmaları gibi. 1999'dan önce işe girmemişsen ne kadar borçlanırsan borçlan olmaz. Prim gününü tamamladım diyip beklentiye girmesin kimse." dedi.

Bakan Bilgin; "Yurt dışından olağanüstü müracaatlar var. Orada da bir kafa karışıklığı oluşmuş. Onlarda da aynı durum var. 8 Eylül 1999 öncesi işe başlanmış olmasını zorunlu kılıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun." ifadelerini kullandı.

EYT'DE SON DURUM NEDİR?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "EYT'de araya yılbaşı tatili giriyor ama bugün yani 22 Aralık 2022 tarihinden itibarıyla Meclis'e sunulacak" dedi.

Aynı zamanda EYT ile ilgili açıklama yapan Çelik, "Araya yılbaşı tatili giriyor. Ama bugün itibarıyla Meclis'e sunulacak" dedi.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Türkiye Büyük Millet Meclisi 26 Aralık-3 Ocak tarihleri arası tatile girecek. Tatil sonrası EYT yasasının Meclis'e gelmesi bekleniyor.

EYT'nin Ocak ayı içerisinde çıkması tahmin ediliyor.

EYT'DE YAŞ ŞARTI, PRİM GÜN SAYISI DURUMU NEDİR?

EYT'de yaş şartı son dönemde gündeme geldi. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan ve 5 bin prim gün sayısını dolduran ve kadınlarda 20 yıl erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresinin tamamlanmış olması gerekiyor. Bu şartları taşıyan kişi sayısının oldukça fazla olması bu durumun devletin hazinesi ve işverene maliyetinin çok yüksek olması ve bir anda bu kadar fazla kişinin emekli ediliyor olmasının enflasyonu tetikleyebileceği nedeniyle yaş şartı gündeme geldi. EYT'de 48, 50 ve 52 yaş şartı üzerinde durulmasına rağmen henüz net bir açıklama yapılmadı.

EMEKLİ OLUP OLMADIĞIMI NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığı sorusunun cevabını bulunduğunuz il veya ilçedeki SGK Müdürlüğüne giderek bizzat başvuru yaparak öğrenebilirsiniz. Hatta gidemeyecek durumdaysanız SGK'nın ilgili birimine telefonla ulaşıp emeklilik işlemlerinizin son durumunu öğrenme imkanınız bulunmaktadır.

Prim gün sayınızı, sigorta bilgilerinizi, sigortanızın ne zaman ne kadar yatırıldığına dair bilgileri ve sigorta giriş çıkış bilgilerinizi öğrenmek için e-Devlet SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.